Saakašvili: valitsus solvas Euroopa partnereid ja lömitab Moskva ees

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili
Gruusia president Mihheil Saakašvili Foto: SCANPIX

Gruusia president Mihheil Saakašvili süüdistas riigi valitsust poliitikas, mis röövib Thbilisilt võimaluse Euroopa Liiduga ühineda.

Saakašvili tegi eile Gruusia rahvale telepöördumise, millel võttis sõna furoori tekitanud Euroopa Parlamendi suurima fraktsiooni, Euroopa Rahvapartei (EPP) liikmete kirja ja sellele järgnenud Gruusia valitsuse vastulause teemal.

Kirjas süüdistasid 23 europarlamendi saadikut peaminister Bidzina Ivanišvilit Gruusiat Euroopast eemale tüürimises. Gruusia valitsus vastas sellele, et parlamendisaadikud tuginevad riigi endiste võimude valedest kubisevale informatsioonile.

«Valitsuse vastus Euroopa Rahvaparteile sisaldas valesid, niisugune lähenemine kahjustab riiki novembris toimuva ELi idapartnerluse tippkohtumise eel,» ütles Saakašvili portaali civil.ge teatel. «Euroopa suurte parteidega niisugusel toonil rääkimine on vastuvõetamatu. Samuti on vastuvõetamatu Vene asevälisministri Grigori Karassini ees lipitsemine ning europarlamendi liidrite kõiges halvas süüdistamine. Angela Merkeli, José Manuel Barroso ja Nicolas Sarkozy partei aadressil vandumine ning seejärel kolmandajärgulise Vene peasanitaararsti Oništšenko saadetud ametnike ees põlvili roomamine – see pole Gruusia stiil,» kurjustas president.

«Angela Merkeli, José Manuel Barroso ja Nicolas Sarkozy partei aadressil vandumine ning seejärel kolmandajärgulise Vene peasanitaararsti Oništšenko saadetud ametnike ees põlvili roomamine – see pole Gruusia stiil,» kurjustas president.

«Meid juhtivad Euroopa-vastased jõud mängivad meid olukorda, milles meil pole muud valikut kui roomata põlvili oma vallutajate juurde,» vahendas civil.ge Saakašvili lausutut.

«Ma teen valitsusele ettepaneku maha istuda ja töötada välja välispoliitiline kontseptsioon, et me räägiks Euroopaga ühel häälel. Sellega kaasneks kinnipidamine väärtustest, millele Euroopa tugineb. Need on demokraatia, sõltumatu kohtuvõim ja meediavabadus,» lisas ta.

Gruusia valitsus lükkas pühapäeval EPP süüdistused tagasi. «Tegemist on värskeima avaldusega president Mihheil Saakašvilit toetavate Euroopa Rahvapartei liikmete rünnakuteseerias,» seisis Gruusia valitsuse avalduses. «Valitsuspartei Gruusia Unistuse otsus muuta Saakašvili poliitilist liini on teda vihastanud ja lükanud ta mittekonstruktiivsetesse reageeringutesse.»

«Saakašvili liitlased europarlamendis on omaks võtnud vastasseisul põhineva taktika, mis õõnestab europarlamendi eesmärke ajal, mil Euroopa Nõukogu inimõigusvolinik Thomas Hammarberg töötab käsikäes Gruusia valitsusega reformide läbiviimisel,» kirjutatakse avalduses. «Rahvapartei ei suuda kahjuks jõuda Gruusia inimõigusolukorra kohasele analüüsile toetudes poliitilisele seisukohale riigis toimuva kohta, sest tugineb erakonnapoliitikale.»

Gruusia parlamendi esimees David Usupašvili reageeris EPP saadikute kriitikale 10. märtsil vihase kirjaga, milles süüdistas europarlamendi saadikuid alusetute väidete esitamises ja soovitas neil sellistest avaldustest hoiduda, et endale mitte piinlikkust valmistada.

Ivanišvili vastas saadikutele mõni päev hiljem.

«Sisepoliitiliselt on Gruusia rahvas nõudnud, et aastate jooksul toime pandud kuritegusid kiiresti ja kompromissitult uuritaks. Seevastu välismaalt nõutakse, et me alustaksime uuesti, n-ö puhtalt lehelt. Meie hinnangul õhutaks selline lähenemine karistamatuse tunnet ja teeks uuele valitsusele karuteene,» toonitas Ivanišvili. «Meie ülesanne on kõndida õhukesel jääl ja leida kuldne kesktee, mis ühelt poolt ei kahjusta õiglustunnet ega õigusriiki ning teisalt ei jäta muljet, et tegutsetakse poliitilisest kättemaksust ajendatuna.»

Ivanišvili lausus eelmisel teisipäeval EPP saadikute kirja kommenteerides, et eurooplaseks olemine ei tähenda, et nad kõik on demokraadid ja nad peaksid meid õpetama. «Kahekümne kolme europarlamendi saadiku kiri oli häbiväärne. Me ei karda Euroopale tõtt öelda. Saakašvili lootis, et me ei julge väitlema hakata, kuid nüüd on selleks saabunud aeg ja me ütleme tõtt siiani Saakašvili valedest elavatele eurooplastele,» vahendas civil.ge Ivanišvili sõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles