Europarlament ei toetanud sünnituspuhkuse laiendamist

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus
Rasedus Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Parlament ei kiitnud sel nädalal heaks rasedus-, sünnitus- ja isapuhkuse rakendamise ettepanekut.


Parlamendi täiskogu lükkas kolmapäeval tagasi raporti, mille kohaselt oleks ELis rasedus- ja sünnituspuhkus vähemalt 20 nädalat, sellest kuus nädalat pärast sünnitust peaks olema kohustuslik, kirjutas

aripaev.ee

.

Sünnituspuhkuse kohustusliku osa jooksul tuleks maksta hüvitist, mis on võrdne 100 protsenti palgast ning ülejäänud aja jooksul ei tohi hüvitis olla väiksem kui 85 protsenti palgast, soovisid naiste õiguste ja soolise võrdõiguslikkuse komisjoni liikmed.

Ettepaneku esitanud saadikud soovisid ka, et direktiiv näeks Euroopa Liidus ette kahenädalase kohustusliku isapuhkuse.

Portugali saadiku Edite Estrela esitatud ettepaneku poolt hääletas 347, vastu 256 ja erapooletuks jäi kümme saadikut. Sellega saadeti raport naiste õiguste ja soolise võrdõiguslikkuse komisjoni tagasi.

Raporti tõkestasid Euroopa rahvapartei ja Euroopa demokraatide fraktsioon (EPP-ED) ning Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu (ALDE) fraktsioon. Esimesse kuulub neist Eestist Tunne Kelam, teise Siiri Oviir ja Toomas Savi.

Keskerakondlasest europarlamendi liige Siiri Oviir märkis, et töö parem ühitamine pere- ja eraeluga on üks kuuest naiste ja meeste võrdõiguslikkuse juhistes määratletud esmatähtsast tegevusvaldkonnast. «Teame ju hästi, et Euroopa Liit seisab silmitsi demograafiliste probleemidega, mida iseloomustab väike sündimus ja kasvav eakate osakaal. Kuid probleemi lahenduseks pole kindlasti parim viis see, kui kehtestaksime tööandjale finantssoodustused selle eest, kui nad julgustavad oma naistöötajad lapsi saama,» sõnas ta.

Oviir märkis, et ta ei nõustu kohustusliku isapuhkuse kehtestamise sooviga. «Sellega teeksime väikelapse perele karuteene - tavaliselt on isa palk kõrgem. Isapuhkuse regulatsioon peab olema paindlik, ainult sel teel saavutame positiivse tulemi,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles