Putin: sõjamängud rikuvad USA-Vene suhteid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa juhttandem, peaminister Vladimir Putin ja president Dmitri Medvedev kõrvuti, mõlemal Georgi lindid rinnas, vaatamas suurt sõjaväeparaadi Moskva Punasel väljakul.
Venemaa juhttandem, peaminister Vladimir Putin ja president Dmitri Medvedev kõrvuti, mõlemal Georgi lindid rinnas, vaatamas suurt sõjaväeparaadi Moskva Punasel väljakul. Foto: Reuters / Scanpix

NATO sõjalised õppused Gruusias ei tule kasuks katsetele USA-Vene suhteid uuesti üles ehitada, tõdes peaminister Vladimir Putin intervjuus, mille ta andis Jaapani meediale enne oma visiiti sellesse riiki.


Putini sõnul on need õppused toetuse märgiks Gruusia võimudele, kes kasutasid jõudu opositsiooni vastu, kui viimane nõudis president Mihheil Saakašvili tagasiastumist, vahendasid AFP ja Reuters.

Kui talt küsiti pingutuste kohta USA-Vene suhteid ümber seadistada, vastas peaminister, et selle ettepanekuga tulid välja ameeriklased ning mõistagi soovitakse ka Moskvas uut positiivse iseloomuga impulssi.

«Mis puutub NATO sõjalistesse õppustesse Gruusias, siis muidugi on see signaal teises suunas. Sest on ju kõigile selge, mis täna Gruusias toimub. Me kõik näeme seda,» jätkas Vene valitsusjuht ning kirjeldas endale omaselt värvikalt:

«Meeleavaldajate laialiajamine lõugaandmisega, opositsioonitegelaste vigastamised, nende pihta relvadest kummikuulidega tulistamine, veri tänavatel, kasvav poliitiliste kinnipeetavate hulk, mäss relvajõududes.»

Putini sõnul ei saa sõjalisi õppusi sellel taustal pidada millekski muuks kui võimurežiimi toetamiseks. «Ent millist režiimi siis toetatakse. Ma juba andsid oma arust iseloomustuse. Milleks sellist režiimi toetada,» küsis ta.

«Me loodame väga, et Ühendriikide tänane juhtkond vajutab pedaalile nagu peab ja pidurdab negatiivseid tendentse meie valitsusvaheliste sidemete arengus, astub hädavajalikke samme selleks, et tõepoolest täita need uue sisuga,» rääkis Vene valitsusjuht

Putini sõnul on ka positiivseid signaale märgata näiteks selles osas mis puudutab relvastuskontrolli ja Venemaa liitumist Maailma Kaubandusorganisatsiooniga.

USA kasvavat mõju endise Nõukogude Liidu aladel nimetas Putin samas loomulikuks protsessiks, kui talt selle kohta arvamust küsiti. Enamgi veel, ta kinnitas, et Moskva austab nende riikide õigust valida, kellega ja mil määral suhteid arendada.

Ent samas viitas ta, et kõigis neis vabariikides elab ka suur kogus inimesi, kes on nii või teisiti Venemaaga seotud, mistõttu «oleks vale teha nägu, et see meid üldse ei puuduta».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles