Jaapanlased mälestasid 1995. aasta gaasirünnaku ohvreid

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1995. aasta sariinirünnakus hukkunud metrootöötaja lesk Shizue Takahashi tänasel mälestusüritusel.
1995. aasta sariinirünnakus hukkunud metrootöötaja lesk Shizue Takahashi tänasel mälestusüritusel. Foto: SCANPIX

Täna möödus 18 aastat Tokyo metroos aset leidnud gaasirünnakust, milles sai surma 13 ja kannatada üle 6000 inimese,

Täna hommikul kohaliku aja järgi kell kaheksa seisatasid metrootöötajad hetkeks vaikuses, sest just siis toimus Jaapani ajaloo rängim keemiarünnak. Metroojaamadesse tulid rünnaku ohvreid mälestama ka nende lähedased, kes koos teistega hukkunute eest palvetasid.

Sariinirünnaku korraldas ususekt Aum Shinrikyo (Ülim Tõde), mis lasi täna 18 aastat tagasi viide metroorongi närvigaasi sariini, mis põhjustab ohvritele nägemishäirete, peavalu ja stressi näol kannatusi veel praegugi.

«18 aastat on möödunud, kuid mälestus sellest päevast on endiselt elav,» ütles AFP-le Shizue Takahashi, kelle metrootöötajast abikaasa rünnakus hukkus. Lisaks temale said surma veel 12 ja viga 6300 inimest. «Ma tunnen endiselt šokki, nagu oleks see juhtunud eile,» lisas Takahashi.

Rünnaku eest on mõistetud surma 13 viimsepäevarühmituse liiget, teiste seas ka selle endisest joogaõpetajast pime liider Shoko Asahara, kes ususekti 1980. aastate keskel asutas. Just tema peas sündis mõte, et kohe algab Kolmas maailmasõda, nähes rünnakutes võimalust vaenlased kõrvaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles