Vaher uute juhtide leidmisest: süsteemne planeerimine peab paranema

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM11:PÄÄSTETEENISTUSE AUMÄRGID :TALLINN, EESTI,19FEB13.
Salme kultuurikeskuses anti üle päästeteenistuse aumärgid. Fotol siseminister Ken-Marti Vaher.
ah/Foto ANDRES HAABU/POSTIMEES
TLNPM11:PÄÄSTETEENISTUSE AUMÄRGID :TALLINN, EESTI,19FEB13. Salme kultuurikeskuses anti üle päästeteenistuse aumärgid. Fotol siseminister Ken-Marti Vaher. ah/Foto ANDRES HAABU/POSTIMEES Foto: Andres Haabu / Postimees

Siseminister Ken-Marti Vaher pidi täna riigikogu infotunnis taas vastama parlamendiliikmete pommitamisele, miks on siiani politsei- ja piirivalveamet ilma juhita ning kes selle eest vastutab. Muuhulgas nõustus ta, et süsteemset planeerimist ja juhtimist avalikus sektoris tuleb parandada.

Ta kordas, et praegu minnakse PPA uue juhi leidmiseks edasi sihtotsinguga, kuid ajalist tähtaega ei julgenud ta endiselt välja öelda. «Me ei räägi siin mitte kuudest, vaid nädalatest. Täna konkreetseid tähtaegu anda ei ole mõistlik, vaid liigume edasi nii kiiresti kui võimalik, samas võttes piisava aja,» hoidis minister tagasihoidlikku joont .

Riigikogu liige Andres Anvelt tõi kõrvale mure ka teise politseiasutuse – kaitsepolitseiameti peadirektori pärast, sest ka praeguse juhi Raivo Aegi ametiaeg lõpeb juuni keskel. « Sinna on jäänud alla kolme kuu ja me teame, et selle ametikoha kandidaadid, kui nad tulevad väljastpoolt, peavad läbima ka julgeolekukontrolli, mis on minimaalselt kolm kuud. Siit ka mu küsimus: kas te saate kinnitada, et meie tähtsaima julgeolekuasutuse juhi kandidaadiga ei teki sama probleemi mis PPA juhiga, et peale 15. juunit asub kaitsepolitseid juhtima kohusetäitja?»

Vaher konkreetset vastust ei andnud. Ta meenutas vaid, kui kiiresti sai Raivo Aeg toona oma ametipostile ning väljendas arvamust, et «varajases kevade etapis me saame ka selles osas selgusele ja kindlasti annan oma ettepanekust teada vastavalt seadusele.»

Anvelt väljendas oma tõsist muret olukorra kohta, sest peale PPA juhi tühjale toolile ootab uut juhti ka Ida prefekti ametikoht, samuti kulus mitu kuus siseministeeriumi infotehnoloogia arenduse keskuse juhataja leidmiseks. «Kas see on viimase aja trend siseministeeriumis, et võtmepersonali küsimused lähevad libadi-lobadi ja kes selle eest vastutab?»

Vaher selgitas, et uute juhtide leidmisel keskendutakse kvaliteedile ning põhjendas, miks inimesi raske on olnud leida. « Ma olen alati öelnud, et eelistaksin nendele kohtadele leida pisut pikema ajaga võimekama inimese kui leida kohe võib-olla inimene, kelle töötulemustes ja senises kogemuses ei ole lõpuni kindel,» ütles minister.

Vaher rõhutas, et PPA peadirektori Raivo Küüdi lahkumine enne tähtaega tuli ootamatult, mistõttu ongi uue juhi leidmine osutunud nii raskeks. Küll aga nõustus ta parlamendiliikmete arvamusega, et süsteemset planeerimist ja juhtimist Eesti avalikus sektoris tuleb tõsta. «See peab olema meie kõigi eesmärk – süsteemsuse suurendamine, võimekuse kasvatamine, eelkõige kvaliteedi tõus juhtimises,» ütles siseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles