Nukuteatri kohvikupidaja: auditi väited ei vasta tõele

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukuteater
Nukuteater Foto: Toomas Huik / Postimees

Nukuteatril on leping kohvikupidajaga olemas ja rendi mittemaksmisel on objektiivsed põhjused, leiab viimased kolm aastat Nukuteatris renditasuta kohvikut pidanud Profood Invest OÜ juht Kert Kivistik.

«Audit ja info, mis on avalikustatud, ei pea paika,» lükkas Kivistik tagasi eile kultuuriministeeriumi auditis avaldatud kriitika. «See, mida härra Nõgene püüab värskel ametikohal saavutada, on ilmselt pahatahtlik. Pigem võiks ministeerium asuda auditeerima enda tegevusviise, ellu kutsumise eesmärki silmas pidades, kui pilduda süüdistusi, millel ei ole tõepõhja all.»

Kirjalik kokkulepe olemas

Kivistik selgitas, et alates 2009. aastast Nukuteatris tegutseval kohvikul on teatri juhtkonnaga olemas kirjalik kokkulepe. Milline on kokkuleppe vorm ja asjaolud, ei soovinud ta enne teatrijuht Meelis Pai puhkuselt naasmist kommenteerida.

Ma ei näe siin absoluutselt mitte midagi kuritegelikku.

Kokkuleppe sisu seisneb aga lühidalt selles, et Nukuteater ei küsi kohvikult renti ega kommunaalmakseid, vastutasuks on teatris soodsate hindadega kohvik töötajatele ja külalistele. Selline kokkulepe tehti, kuna vastasel juhul on kohvikul keeruline kasumlikult toimida.

«Viimase, 2012. aasta kahjum oli umbes 6500 eurot. Detsembrikuu oli ainuke kuu aastas, mis tootis plussi - üldiselt on kohvik kogu aeg miinusprojekt olnud,» väitis Kivistik. «Oleme mitmel korral teinud ettepaneku säärastel tingimustel seal tegevus lõpetada.  Aasta alguses panimegi kohviku kinni, kuna see ei ole kasumlik. Kaks nädalat hiljem teatrijuhi palvel siiski avasime taas.»

Põhjus, miks ettevõte Nukuteatrist kolme aasta jooksul kõigele vaatamata lahkunud ei ole, seisneb selles, et kohvik sai aeg-ajalt teenindada ka teatri ruumides toimunud laste sünnipäevi ja muid üritusi, mis igapäevatöö kahjumi korvasid. Viimase poolaasta jooksul pole aga teatri suurel saalil kasutusluba ja kohvikul puudunud lisateenimisvõimalus.

Kivistiku sõnul on kohvik küll avatud ka teistele inimestele peale teatri töötajate ja külaliste, ent kindlaid avatudoleku aegu kohvikul pole. Avatud ollakse iga päeva lõunal, aga kohe, kui külastajaid napib, kohvik suletakse. Kohvikul on olemas ka alkoholimüügi luba. Kivistiku teada kohvikus igapäevast alkoholimüüki ei toimu, vaid luba kasutatakse ürituste ajal. Kohviku söögid-joogid ei sünni kohapeal, vaid toimetatakse kohale ettevõtte köögist Suur-Sõjamäel.  

Kompromiss pole kuritegu

Kivistiku hinnangul ei ole Nukuteatri ja kohvikupidaja ärilises kokkuleppes midagi kuritegelikku, nagu vihjas kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene. «Ma ei näe siin absoluutselt mitte midagi kuritegelikku. Kohvikupidaja ei ole riigihangete seaduse subjekt – selleks on riigiasutused.»

SA NUKU nõukogu esimees Jaan Puusaag ütles Postimehele eile, et nüüd kuulutatakse Nukuteatris välja avalik konkurss kohvikupidaja leidmiseks. Ilmselt lisatakse riigivara kasutamise tingimustesse nüüd ka rendimakse ja kommunaalkulude tasumine. Kivistik ei välistanud, et ka Profoods Invest OÜ konkursil osaleb, kui seatakse mõistlikud tingimused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles