Aastaga on langenud ligi 3000 afgaani sõdurit ja politseinikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani piiripolitseinikud.
Afganistani piiripolitseinikud. Foto: SCANPIX

Viimase 12 kuu jooksul on surma saanud peaaegu 3000 Afganistani politseinikku ja sõjaväelast – neid peaaegu sama palju kui NATO surmasid 11 sõja-aasta jooksul kokku, teatas täna Kabul.


2012. aasta märtsist tänavu märtsini on Afganistani ametlike andmete kohaselt surma saanud 1800 politseinikku ja 1183 sõdurit. Koalitsioonivägede surmade üle arvet pidava veebilehe icasualties.org teatel on alates 2001. aastast surma saanud 3270 NATO sõdurit, neist 2190 ameeriklast.

Praeguse seisuga teenib Afganistani julgeolekujõududes 330 000 meest ja naist ning NATO soovib 2014. aasta lõpuks anda julgeolekuvastutuse üle tolleks hetkeks 352 000 mundrikandjaga Afganistanile.

«On kahetsusväärne, kuid mõistetav, miks me nii palju elusid kaotanud oleme ning miks Afganistani julgeolekujõudude kaotused on kasvanud alates ajast, kui nad hakkasid vastutust üle võtma,» märkis AFP-le analüütik Jawed Kohistani.

«Arvestades, et ei Afganistani kaitse- ega siseministeerium pole pakkunud Talibani geriljasõja taktikaga toime tulemiseks ühtki efektiivset strateegiat, võime oodata veelgi elude kaotamist,» nentis Kohistani.

Möödunud aastal langes Afganistanis 402 NATO sõdurit, see on koalitsioonile madalaim ohvrite arv alates 2008. aastast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles