Simson: meil polnud Ratase toetamiseks koalitsiooniga kindlat kokkulepet

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskerakonna saadikurühma juhtiva Kadri Simsoni sõnul ei olnud erakonnal koalitsiooniparteidega Jüri Ratase toetamise osas kokkulepet, mistõttu ei olnud keskerakondlased lõpuni kindlad, et Ratas vajaliku toetuse saab.

Kuigi Eiki Nestori kandidatuuri üles seadnud sotsiaaldemokraatidel on parlamendis koos demokraatide ühenduse liikmetega rohkem kohti kui Keskerakonnal, säilitas keskerakondlane Jüri Ratas täna siiski riigikogu aseesimehe koha. Simson ütles Postimehele, et kindlat kokkulepet Keskerakonnal koalitsiooniga ei olnud. «See oli koalitsioonisaadikute iseseisev mõtlemine: kes neist toetas Nestorit ja kes toetas Ratast, leides, et Ratas on väärt seda, et teda ei umbusaldataks,» lausus ta.

Ratas sai riigikogu aseesimeeste valimisel salajasel hääletusel 31 häält, mis tähendab, et lisaks 21-liikmelisele Keskerakonna fraktsioonile toetas teda veel 10 koalitsiooni kuuluvat riigikogu liiget. Nestorit toetas 28 riigikogu saadikut, seega sai ta peale 19-liikmelise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni ja viieliikmelise demokraatliku ühenduse ka võimuliidust neli häält.

Simson avaldas arvamust, et Ratas jätkab teise aseesimehena sama tööd, tänu millele ta sellise usalduse osaliseks sai. «Ratas on olnud riigikogu juhatuse liige, kes ka kõige tulisematel hetkedel on suhtunud lugupidamisega igasse oma kolleegi, samuti on ta alati suhtunud austusega kõigisse Eesti valijatesse. Kõik eeldavad, et täpselt sama stiili ta jätkab,» ütles ta.

Riigikogu esimeheks valiti täna tagasi IRLi kuuluv Ene Ergma, kelle poolt oli 81 ja vastu 13 riigikogu liiget. Ergma on riigikogu juhatusse kuulunud alates 2003. aastast. Lisaks riigikogu esimehena töötatud üheksale aastale oli ta 2006. aastast 2007. aasta kevadeni riigikogu teine aseesimees. Riigikogu esimeseks aseesimeheks sai 38 häälega reformierakondlane Laine Randjärv ja teiseks aseesimeheks 31 häält saanud Jüri Ratas.

Uue juhatuse volitused kestavad ühe aasta.

Võimuliitu kuuluval Reformierakonnal on riigikogus 33 ning Isamaa ja Res Publica Liidul (IRL) 23 kohta. Keskerakonnal on parlamendis 21, SDE-l 19 ja demokraatide ühendusel viis häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles