Türgi kurdide vangistatud liider kuulutas välja ajaloolise relvarahu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi kurdide liider Abdullah Öcalan Imrali vanglasaarel asuvas kinnipidamisasutuses Türgi lippude ees poseerimas.
Türgi kurdide liider Abdullah Öcalan Imrali vanglasaarel asuvas kinnipidamisasutuses Türgi lippude ees poseerimas. Foto: SCANPIX

Türgi kurdide vangistatud liider Abdullah Öcalan kuulutas välja relvarahu, edastas täna Türgi riigitelevisioon.

Türgi parlamendi üks kurdi seadusandjatest luges Öcalani kuulutuse kurdi keeles ette, lisaks relvarahule kutsus Öcalan üles kurdi sisse Türgi territooriumilt lahkuma, vahendas telekanal TRT.

«Kätte on jõudnud aeg, mil sissisõda peab asenduma poliitilise protsessiga,» kirjutas Öcalan. «Oleme jõudnud faasi, mil relvad vaikivad ja meie relvastatud võitlejad peaksid Türgist lahkuma».

Türgi võimud teatasid 27. veebruaril, et Öcalan kavatseb 21. märtsil relvarahu välja kuulutada. Seda kinnitas viimati neljapäeval kurdist Türgi seadusandja Selahattin Demirtaş.

Demirtaş kuulus kurdide delegatsiooni, mis külastas Öcalani esmaspäeval Imrali vanglasaarel. Tegemist oli kolmanda külaskäiguga alates Öcalani ja Türgi võimude rahukõneluste algusest eelmise aasta lõpus.

Öcalan kutsus kirjas Türgi parlamenti tegema omalt poolt kõik, et rahuprotsess muutus püsivaks, mis võimaldaks tuhandetel kurdi sissidel relvad maha panna ja Türgist lahkuda. «Soovin lahendada relvasid puudutava küsimuse kiiresti, et me ei kaotaks ühtegi inimelu,» kirjutas Öcalan, kes kutsus Türgi parlamenti peatselt välja kuulutatava relvarahu püsivaks muutmiseks oma osa panustama.

«Rahuprotsess liigub hetkel õigel rajal. Meie eesmärk on Türgi demokratiseerimine,» lisas kurdi sisside vangistatud juht.

Ankara ja tema lääneriikidest liitlased on kandnud 1984. aastal Türgi kaguosas kurdi autonoomia eest relvastatud võitlust alustanud Kurdistani Töölispartei (PKK) terroriorganisatsioonide nimekirja. Konfliktis on saanud surma üle 40 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles