Taani kaitseväe juhataja: Eesti on oluline partner

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Bartram ja Riho Terras.
Peter Bartram ja Riho Terras. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna Eestisse kahepäevasele visiidile saabunud Taani kaitseväe juhataja kindral Peter Bartram rõhutas Eesti olulist rolli Balti ja Põhjala riikide koostöös.

«NATO targa kaitse (Smart Defence) kontseptsioon ja Põhjala ning Balti riikide koostöö loovad väikeste riikide jaoks olulisi uusi võimalusi,» ütles kindral Peter Bartram. «Olen olnud tunnistajaks eesti sõdurite heale teenistusele Afganistanis ja tunnen, et olen täna külas tõelisel liitlasel.»

Kaitsevägede juhid arutasid Eesti ja Taani koostööd õppustel, käimasolevatel NATO ja Euroopa Liidu operatsioonidel ning riikide osalust ning tegevust NATO kirdekorpuses, kuhu ühiselt panustatakse.

Kindral Bartram kohtus täna kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrasega ja külastas Tallinnas asuvat NATO küberkaitsekeskust. Täna õhtul asetab kindral Bartram pärja Vabadussõja võidusamba jalamile Vabaduse väljakul.

Homme kohtub Taani kaitseväe juhataja Ämari lennubaasis õhuväe ülema kolonel Jaak Tarieniga ning saab ülevaate õhuväe ja lennubaasi võimalustest. Samuti kohtub kindral Bartram homme kaitseminister Urmas Reinsaluga.

Eelmisel aastal osalesid taanlased Eestis läbiviidud suurõppusel Saber Strike 2012. Taani on aktiivne Balti riikide õhuturbe missiooni panustajana olles välja pannud neli rotatsiooni. Käesoleva aasta jaanuarist kuni aprillini turvavad Balti riikide õhuruumi Taani F-16 hävitajad. Eesti õhuväe sihitajad on taanlaste alluvuses osalenud õhuturbe operatsioonidel.

Taani ja Eesti kaitsekoostöö juured ulatuvad kaitseväe taasloomise aastatesse. Taani on andnud olulise panuse Eesti ohvitserkonna kujundamisse ning toetanud Eesti allohvitseride väljaõpet. Nii Taani kui Eesti panustavad koos NATO kirdekorpusesse. Sel aastal osaleb grupp Taani kaitseväelasi suurõppusel Kevadtorm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles