Reinsalu: Taani veteranipoliitika on meile eeskujuks

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Urmas Reinsalu ja Taani kaitseväe juhataja kindral Peter Bartram täna kaitseministeeriumis.
Kaitseminister Urmas Reinsalu ja Taani kaitseväe juhataja kindral Peter Bartram täna kaitseministeeriumis. Foto: Kaitsevägi

Taanlaste veteranipoliitika ja missioonisõdurite toetamise kord oli hea eeskuju Eesti veteranipoliitika väljatöötamisel, ütles kaitseminister Urmas Reinsalu täna Taani kaitseväe juhataja kindral Peter Bartramiga kohtudes.

«Nii Taani kui Eesti veteranipoliitika eesmärk on kõigi missioonisõdurite ühiskondlik tunnustamine ja toetamine. Jagame seisukohta, et meie ühiskonnad on tänu võlgu kaitseväelastele, kes on välismissioonidel meie julgeolekuhuve kaitsnud,» ütles kaitseminister Reinsalu.

«Veteranide ühiskondlikuks tunnustamiseks hakati Taanis mõne aasta eest tähistama missioonisõdurite päeva. Koos Eesti veteranidega leidsime, et ka Eestis võiks selline päev olla ja tänavu 23. aprillil tähistamegi Eestis esimest veteranipäeva,» lisas kaitseminister.

Taanis tähistatakse missioonisõduritele pühendatud päeva 5. septembril, mis on kalendrites tähistatud lipupäevana. 2010. aastal alguse saanud traditsiooni järgi toimub sel päeval missioonisõduritele pühendatud jumalateenistus, paraad ja kaitseministri vastuvõtt missioonisõduritele.

Reinsalu sõnul on Eesti ja Taani veteranipoliitika ühine joon seegi, et veteranidena käsitletakse kõiki välismissioonidel osalenud mehi ja naisi – nii neid, kes teenivad tegevväelastena Kaitseväes või Kaitseliidus, kui tegevteenistusest lahkunuid.

Taani on alates 1992. aastast saatnud välismissioonidele üle 26 000 inimese.

Kaitseminister tänas kindral Bartramit ka panuse eest Balti õhuturbemissiooni, milles Taani hävitajad on osalenud nelja rotatsiooni vältel. Ka käesoleva aasta jaanuarist kuni aprillini turvavad Balti riikide õhuruumi Taani hävitajad F-16.

Samuti rääkis kaitseminister kindral Bartramiga Eesti plaanist tuua järgmise aasta suvel Eesti jalaväekompanii Afganistanist koju.

Taani kaitseväe juhataja kohtus kahepäevasel visiidil ka kindralmajor Riho Terrasega, külastas Küberkaitsekeskust ja Ämari Lennubaasi ning asetas pärja Vabadussõja võidusambale. Kindral Bartram lahkub Eestist täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles