Herem: Eesti võiks müüa Iraagis omandatud kogemustepagasit teistele riikidele

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Herem.
Martin Herem. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Iraagi operatsioonil omandatud kogemused tuleks senisest paremini rakendada Eesti territoriaalkaitse kavasse ning Eesti kaitseväelaste üldisi oskusi laiapindse riigikaitse planeerimisel oleks võimalik müüa teistele riikidele, ütles KVÜÕA ülema asetäitja kolonel Martin Herem. 

Ma arvan, et kui me selle asja käsile võtaks, siis me võiks oma territoriaalkaitse kompetentsi 20 aasta pärast müüa näiteks Lätile ja teistele maadele. See on 21. sajandi üks olulisemaid arengusuundi õhukeses riigis.

Heremi hinnangul on Iraagi operatsiooni olulisim kogemus see, et Eestil on olemas kaitseväelased, kes on andud käske oma alluvatele, teades, et nad võivad neid täites kaotada elu.

Herem oli kriitiline selles suhtes, et Iraagis omandatut pole täiel määral kasutatud Eesti kaitsevõime korraldamiseks. «Kaptenid ja majorid tegid Eesti Iraagis kuulsaks. Kas me praegu lubame neile Eestis samalaadseid vastutusi? Kas me lähtume täna laiapindset territoriaalkaitset üles ehitades samast kogemusest?» küsis ta.

Herem meenutas, et kaitseväelased said sõjakogemuse selle kohta, kuidas tuleb suhelda ja koostööd teha politseiga, omavalitsustega ja inimestega. «Meil on eksperte sellel alal, me võiksime seda müüa teistesse riikidesse, aga me ise ei tee seda sageli. Ma arvan, et kui me selle asja käsile võtaks, siis me võiks oma territoriaalkaitse kompetentsi 20 aasta pärast müüa näiteks Lätile ja teistele maadele. See on 21. sajandi üks olulisemaid arengusuundi õhukeses riigis.»

«Mina võitsin seal Iraagis kahtlemata, kas see poliitika seal võitis, seda otsustavad poliitikud. Sõjaliselt me võitsime, seal ei ole mingit küsimust,» ütles Herem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles