Indrek Tarand: mida arvate ELi kasvuhoonegaaside vähendamise kavast?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand
Indrek Tarand Foto: Kalev Lilleorg/Naisteleht

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: kas ELi ühine eesmärk langetada aastaks 2020 oma CO2 emissiooni 20 protsenti võrreldes 1990. aastate tasemega on õige eesmärk ja mida selle edendamiseks veel teha tuleks? Vastab üksikkandidaat Indrek Tarand.


CO2 emissiooni vähendamine on vajalik igal juhul, aga üle-euroopaline suhtarv 20 protsenti võib Eesti oludes mõjuda pisut eksitavana. 20 protsenti on poliitiline tööriist nii loiumate eurooplaste, kuid eeskätt siiski USA, Jaapani ja arenevate Aasia suursaastajate mõjutamiseks.

Teisalt, kui meie Eestis seame endale eesmärgiks vähenduse ainult 20 protsenti, siis jääb meie majandus endistviisi saastavaks. Energiamahukas majandus, mis samas kindlustab heaolu, pole fossiilsele energiale toetudes mõeldav. See on mõeldav ainult hea juurdepääsu puhul suurtele taastuvenergia kogustele. Mida meil praegu ei ole. Seega, Euroopa mõõdus väike eesmärk on globaalselt väga suur, sh Eestis, mis esindab Euroopa energeetikas viimasena (põlev)kiviaega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles