Lisaks parlamendile võttis VEB fondi ette riigikontroll

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VEB fondi materjalid
VEB fondi materjalid Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kui veebruaris andis riigikontroll mõista, et võib asuda skandaalse VEB fondiga seotud raha- ja sertifikaadiliigutamisi uurima, siis nüüd selgub, et töö juba käib.

Riigikontroll on 2013. aasta tööplaani lisanud auditi «Riiklik VEB Fond» ning alustanud seda, selgub riigikontrolör Mihkel Oviiri kolmapäevasest kirjast riigikogule, mis samuti fondiga seotud miljonitehinguid uurib.

Riigikontrolli pressijuhi Toomas Mattsoni sõnul ei peaks nende sekkumine kellelegi üllatusena tulema ja seda just seetõttu, et nad teatasid 1. veebruaril ehk poolteist kuud tagasi, et hakkavad auditit ette valmistama.

Mattsoni väitel saab riigikontrolli auditeerimine olema oma fookuselt laiem kui varasem Eesti Panga oma ning dokument peaks valmima aasta pärast ehk järgmise aasta esimesest kvartalis. «Eesseisev töö on mahukas ning riigikontroll peab auditeerimisel kinni pidama mitmetest menetluslikest reeglitest, mis võtavad oma aja,» selgitas Mattson.

Oviir kiidab oma kirjas riigikogu VEB fondi uurimiskomisjoni tahet selgitada fondiga seotud tõde välja riigikontrolliga koostöös ning lubab uurimiskomisjoni igati toetada.

Ta kutsub kaht uurimismeeskonda omavahel tihedalt infot vahetama ning dubleerimist vältima ning palub võimalust, et riigikontrolli esindaja saaks osaleda kõigil riigikogu uurimiskomisjoni istungitel ning kasutada komisjonile esitatud dokumente ja antud ütlusi riigikontrolli Riikliku VEB Fondi teemalises auditis.

Mattsoni sõnul võttis riigikontroll parteitu Rainer Vakra juhitava riigikogu komisjoniga ühendust just praegu seetõttu, et komisjonil puudus varem esimees.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles