Türgi ja Iisrael taastasid täies mahus diplomaatilised suhted

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu palus täna Türgi kolleegilt Recep Tayyip Erdoğanilt vabandust üheksa türklase surma eest 2010. aastal Gaza sektori poole teel olnud abilaeva pardal, teatas juudiriigi peaministri büroo.

Lisaks teatas Iisrael Türgiga diplomaatiliste suhete täies mahus taastamisest ning hukkunute peredele kompensatsiooni maksmisest. «Netanyahu ja Erdoğan jõudsid telefonivestluses kokkuleppele kahe riigi suhete normaliseerimises, saadikute naasmises ning Iisraeli sõdurite vastu algatatud kohtuasjade tühistamises,» seisis büroo avalduses.

«Peaminister Netanyahu vabandas Türgi rahva ees iga vea eest, mis võis türgi aktivistide hukkumiseni viia ning nõustus nende omastele kompensatsiooni maksma,» öeldi avalduses.

Türgi kinnitas Iisraeli poole vabandamist.

Seda kinnitas ka USA.

Täna enne Pühalt Maalt lahkumist ütles seal kolmepäevasel visiidil olnud USA president Barack Obama, et Iisraeli ja Türgi peaminister pidasid harvaesineva telefonivestluse.

«Ma tervitan reedest telefonivestlust peaminister Netanyahu ja peaminister Erdoğani vahel," ütles Obama, rõhutades vajadust lahendada 2010. aastal Ühendriikide liitlaste vahel tekkinud vastasseis.

«Ühendriigid hindavad väga tihedaid sidemeid nii Türgi kui Iisraeliga, me peame ülioluliseks nendevaheliste positiivsete suhete taastamist, et piirkonna rahu ja julgeolekut edendada,» lausus Obama.

«Ta palus iisraellaste nimel vabandust surmade eest, mille nende eriüksuste operatiivvead võisid põhjustada,» ütles president Barack Obamat Lähis-Ida visiidil saatev ametnik presidendilennuki pardal.

Türgi peaminister Erdoğan võttis Türgi nimel vabanduse vastu, lisas ta.

Iisraeli ja tema ainsa islamiusuliste enamusega riigist liitlase Türgi head suhted said hoobi 2010. aastal, kui juudiriigi eriüksuslased ründasid Vahemerel Gaza blokaadist läbi murda üritanud abilaeva ja tapsid üheksa türgi aktivisti. Juhtum vallandas kahe riigi vahel diplomaatilise kriisi, mille tulemusena katkestati ka sõjalised sidemed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles