Obama lõpetas ajaloolise Iisraeli-visiidi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama avaldas täna oma kolmepäevast Iisraeli-visiiti lõpetades austust holokausti ohvritele ning kinnitas taas juudiriigi eksisteerimisõigust.

Obama asetas koos Iisraeli presidendi Shimon Peresi ja peaminister Benjamin Netanyahuga pärja sionismi asutaja Theodor Herzli ja 1995. aastal mõrvatud Iisraeli peaministri Yitzak Rabini hauale.

Ta käis ka holokausti memoriaalis Yad Vashemis, mis näitab tema sõnul üheaegselt seda, kui madalale võib inimene langeda, kuid ka neid õiglasi rahvaste seas, kes keeldusid kõrvalseisjateks jäämast.

Reedel Herzli haua külastamine ja üleeile Surnumere käsikirjade uurimine olid sümboolsed sammud, mis tunnustasid Iisraeli eksisteerimise põhiprintsiipe. Need tuginevad ajaloolistel sidemetel selle piirkonnaga ning ulatuvad holokausti-eelsesse aega. Kui Obama 2009. aastal Kairos kõne pidas, kritiseeriti teda selle eest, et tõi Iisraeli eksisteerimise ainsaks näiteks holokausti.

Enne Jordaaniasse suundumist sõi Obama Netanyahuga lõunat ning külastas Kristuse Sünnikirikut Petlemmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles