Pikhof: surmaga lõppenud juhtum näitab erihooldekodu tõsist eksimust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heljo Pikhof.
Heljo Pikhof. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu sotsiaalkomisjoni liikme Heljo Pikhofi (SDE) sõnul näitab skisofreeniat põdenud noormehe surmaga lõppenud juhtum erihooldekodu tõsist eksimust, kuid seadusandluse koha pealt Pikhof puudusi ei näe.

«Tahaks uskuda, et tegemist ei olnud tahtliku hoolimatuse või ükskõiksusega: juhtumi ränk tagajärg näitab aga tõsist eksimust erihooldekodu ülesande täitmisel - peab ju erihooldekodu tagama oma psüühiliste erivajadustega elanikele ennekõike turvalisuse, aga ka kodutunde ja arendamise kliendi võimete piires,» ütles Pikhof ERRi uudisteportaalile.

Pikhofi sõnul võib tunduda raske tõmmata piiri elu ja tervist ohustava olukorra ning kliendi enesemääramise õiguse vahele, ehk siis õigusele käia ja olla seal, kus inimene ise tahab, kuid selleks peavad asutustes olema kindlad juhised, töötajad koolitatud käitumiseks eriliste hoolealustega erinevates olukordades.

«Töötajate saamatu tegutsemine annab alust arvata, et töötajate koolitus oli ebapiisav, ilmselt polnud töötajad vajalikul määral tuttavad juhistega või polnud taolisi juhiseid olemaski. Paberite järgi tundub küll kõik korras olevat, kuid nagu meil paljudes valdkondades, on seadused, juhtnöörid ja õpetused tegelikust elust väga kaugel,» nentis riigikogulane ja lisas, et antud juhtumi taustal paistab hoolimatus ja ükskõiksus olema hoopis süsteemsem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles