Politsei ei pea välimeediaettevõtete reklaami poliitiliseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Välimeediaettevõtete Liit paigaldas tänavatele kollased valimisreklaamid, alustades nende abil kampaaniat poliitilise välireklaami keelu tühistamiseks.
Eesti Välimeediaettevõtete Liit paigaldas tänavatele kollased valimisreklaamid, alustades nende abil kampaaniat poliitilise välireklaami keelu tühistamiseks. Foto: Peeter Langovits

Politsei hinnangul ei ole Eesti Välimeediaettevõtete Liidu poolt ööl vastu tänast tänavatele toodud reklaam poliitiline ja seega pole alust ka väärteomenetluse alustamiseks.

Politseiameti liiklusjärelevalve ja korrakaitseosakonna vanemkomissari Siiri Parsi sõnul kutsub liidu reklaam Euroopa Parlamendi valimistel osalema ning viitab seejuures kõigile erakondadele ja üksikkandidaatidele neid võrdlemata. Samuti ei agiteeri see tema sõnul ühe või teise poolt valima.

Parsi sõnul oli aktiivse valimisagitatsiooni aegse poliitilise välireklaami keelustamise üks eesmärk tagada valitavate võrdsus ning seda eesmärki pole reklaamiga piiratud ega riivatud.

Piirangute teine eesmärk oli tema sõnul ära hoida erakondade võiduajamist ja vähendada kulutusi reklaamile, kuid kuna välimeediaettevõtete liidu reklaamis puudub agitatsioon ühe või teise kandidaadi poolt valida, ei ole põhjust ka eeldada, et erakonnad või üksikisikud on teinud reklaamile kulutusi.

Parsi kinnitusel oli kolmandaks piirangute eesmärgiks suurendada poliitiliste debattide mahtu, kuid kõnealune reklaam ei peaks nende arvu mõjutama.

«Pigem on selle reklaami puhul tegemist valijate teadlikkuse ja valimisaktiivsuse tõstmisega. Reklaam kutsub kodanikke valimisurnide juurde - mida näitab reklaami allosas olev pilt -, et realiseerida oma valimisõigust. Viimane on aga äärmiselt oluline ja vajalik demokraatia kindlustamiseks,» märkis Pars, kelle sõnul on sama seisukohta väljendanud ka õiguskantsler.

Parsi sõnul pole seega tegemist poliitilise välireklaamiga, kus agiteeritaks ühe erakonna või kandidaadi valimise poolt, vaid reklaamitakse valimistest osavõttu. «Kuna seadusega ei ole keelatud muu välireklaam ja nimetatud reklaam ei vasta valimisseadustes sätestatud poliitilise välireklaami piirangute eesmärgile, siis politsei antud asjas väärteomenetlust ei alusta,» ütles ta BNSile.

Välimeediaettevõtete liit põhjendas reklaamide ülespanekut sooviga juhtida avalikkuse ja riigiasutuste tähelepanu sõna- ja ettevõtlusvabaduse põhjendamatule piiramisele, mis poliitilise välireklaami keeluga kaasneb. Liit on ka varem nõudnud 2005. aastal kehtestatud poliitilise välireklaami keelu tühistamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles