Brown palus koeratoidu eest vabandust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Gordon Brownile on kuluhüvitiste skandaal järjekordne peavalu.
Peaminister Gordon Brownile on kuluhüvitiste skandaal järjekordne peavalu. Foto: AP/Scanpix

Briti peaminister Gordon Brown esines eile avaliku vabandusega Suurbritannia parlamendiliikmete kuluhüvitiste eest, pärast seda kui rahvasaadikute rahakulutamise piinlikud ja kummalised üksikasjad olid lekkinud ajakirjandusse ja vihastanud rahvast.




«Palun viimastel päevadel juhtunu eest vabandust poliitikute ja kõigi parteide nimel,» ütles Brown Põhja-Inglismaal esinedes uudisteagentuuri AFP teatel. Browni sõnul peavad parlamendisaadikud näitama, et inimesed astuvad poliitikasse rahva, mitte endi huvide teenimiseks.

Toorimeelne päevaleht Daily Telegraph on nimelt alates möödunud reedest avaldanud ülevaateid Briti parlamendiliikmete kuluhüvitistest. Juulis teatud mööndustega avaldamisele tulevate andmete saamiseks maksis Telegraph väidetavalt kuuekohalise summa, kirjutas AFP.

Kui esmalt pööras ajaleht tähelepanu võimul olevatele leiboristidele, siis eile kirjeldas ajaleht ka juhtivate tooride esitatud kuluhüvitisi. Näiteks nõudis konservatiivide varivalitsuse innovatsiooniminister David Willetts, et hüvitataks tema 115 naela (2000 krooni) suurune väljaminek töömeestele, kes vahetasid tema Londoni kodus 25 lambipirni. Telegraph märkis kahjurõõmsalt, et oma tarkuse eest Kaheks Ajuks ristitud Willetts «ei suutnud vahetada isegi lambipirni (või kõiki 25)».

Üks toori kandis kuluhüvitiste nimekirja koeratoidule tehtud kulutused, teine esitas 9000 naela (157 000 krooni) suuruse arve aednikuteenuste eest, mille raames sai ta riigilt ka sada naela (1740 krooni) hüvitist muttidest vabanemiseks.

Konservatiivide liider David Cameron palus eile oma parteikaaslaste tegevuse pärast vabandust, öeldes, et tegemist on järjekordse viletsa päevaga parlamendile. «Meil tuleb tunnistada, kui hull olukord on ning kui vihane on avalikkus,» ütles Cameron. «Peame möönma, et kasutatud süsteem oli väär, ja selle eest vabandust paluma.»

Parlament kavatseb kuluhüvitiste kontrollimiseks luua uue sõltumatu süsteemi, seni tegeles sellega parlamendi kantselei.

Kuigi rahvasaadikud ei rikkunud kuluhüvitisi esitades formaalselt ühtegi seadust ega eeskirja, on skandaal majanduskriisis siplevas Suurbritannias põhjustanud pahameeletormi, kuna ajal, mil tavainimesed peavad püksirihma pingutama, naudivad rahvaesindajad pillavat elustiili.

Anglikaani kiriku endine pea lord George Carey avaldas kahtlust, kas poliitikud suudavad pärast skandaali valijate usalduse üldse tagasi võita. «Ärgem unustagem, et oli aeg, kui parlamendiliikmeks saamist nähti ülla ja austusväärse viisina oma riiki teenida,» kirjutas Carey tabloidis News of the World. «Küsige endalt praegu, kas ausad mehed või naised ükskõik milliselt elualalt tahavad poliitilist ametit pidada.»

Ka värsked arvamusküsitlused näitavad, et leiboristide toetus on seoses selle ja teiste poliitiliste äpardustega langenud madalaimale tasemele pärast 1943. aastat. Eelmisel nädalal läbi viidud küsitluse andmeil toetab leiboriste 23 ja konservatiive 45 protsenti küsitletuist. Kui tooride toetus püsib samal tasemel, saavad nad tuleva aasta valimistel ilmselt võidu.

Kuluhüvitised
•    Viimase viie aasta andmed tehakse avalikuks juulis, kuid neis jäetakse salajaseks näiteks kellele parlamendiliikmed raha on tasunud ja kus nende kodud asuvad.
•    Daily Telegraphil on aga tsenseerimata versioon kõigi rahvasaadikute hüvitistaotluste kohta.
•    Neis sisalduv suurim paljastus puudutab n-ö kodude vahetamist, mille raames on mitmed saadikud kuluhüvitise saamiseks sisuliselt valetanud, millises elukohas nad tegelikult elavad, et nõnda saada riigilt rohkem hüvitist oma üüri, laenumaksete või remondi jmt eest tasumiseks.
Allikad: Daily Telegraph, Guardian
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles