Mustlaste mõrvad sundisid Ungarit FBI-lt abi paluma

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruaris mõrvatud mustlase Robert Csorba ja tema poja matustele kogunes umbes 5000 inimest – mitte ainult mustlased, vaid ka palju ungarlasi, teiste hulgas peaministri abikaasa.
Veebruaris mõrvatud mustlase Robert Csorba ja tema poja matustele kogunes umbes 5000 inimest – mitte ainult mustlased, vaid ka palju ungarlasi, teiste hulgas peaministri abikaasa. Foto: AFP / Scanpix

Ungari politsei ja USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) püüavad koos lahendada ligi paari­kümmet mustlaste ründamise juhtu, sealhulgas mitut mõrva.



Innustamaks ka tavakodanikke koostööd tegema, on politsei uudisteagentuuri AFP teatel pannud välja 50 miljoni forinti ehk ligikaudu 2,7 miljoni krooni suuruse vaevatasu sellele, kes annab 18 omavahel seostatava kallaletungi toimepanijateni viivat teavet. Ja oli möödunud nädalaks saanud juba üle 10 000 vihje.



Täpselt samal päeval kui Ungari politsei kuulutas, et neile on ülekäte läinud rünnakute uurimisel appi tulnud FBI kolleegid, ehk möödunud nädala esmaspäeval saabus aga ka uus teade mustlaste ründamisest.



Budapestist 180 kilomeetri kaugusel asuvas Lengyeti külas avati autoaknast tuli ühe mustlaste kodu pihta – kaks kuuli lendas läbi akna, kaks vastu seina, keegi sel korral viga ei saanud.



Must statistika


Möödunud aastal registreeris Ungari politsei 16 mustlastevastast rünnakut. Kallaletungijate relvastusse kuulusid püssid, käsigranaadid ja Molotovi kokteilid.



Tänavu veebruaris šokeeris Ungari avalikkust mõrv Budapestist 60 kilomeetri kaugusele jäävas Tatárszentgyörgy külas. Seal süütasid tundmatud kurjategijad mustlaste maja ning lasksid otse kodu ees maha tulekahjust põgeneda üritanud 27-aastase Robert Csorba ja tema viieaastase poja Roberti.



Aprilli alguses süütasid tundmatud kurjategijad samas külas ja samal tänaval veel ühe mustlaste maja.



Aprilli lõpus sai Ida-Ungaris Tiszalökis oma kodu ees surma 54-aastane mustlane Jeno Koka, kellele tulistati üks kuul väga täpselt rindu.



Mõne nädala eest andis Ungari politsei juht József  Bencze ajalehele Népszabadság intervjuu, kus tunnistas, et kallaletungide motiiviks võib olla rassism. Ja nende toimepanijaks võivad olla kas politseinikud või sõjaväelased.



Seotud rünnakud


«Kõik asitõendid näitavad, et Koka mõrvariks on viimasel ajal üle tosina korra erinevates Ungari piirkondades mustlasi rünnanud nelja- või viieliikmelise jõugu liige,» rääkis Bencze.



Politseijuhi sõnul näitavad senised juhtumid sedagi, et jõugu liikmed oskavad relvi hästi käsitseda, mistap võivad nad tema hinnangul olla sõjaväe, politsei või Prantsuse võõrleegioni taustaga. «Nad on tapmises liiga heal tasemel,» põhjendas Bencze.



Ungaris elab 600 000 – 650 000 mustlast, mis võrdub umbes kuue protsendiga selle riigi rahvastikust. Suurem osa sealsetest mustlastest on töötud ja vaid viiel protsendil neist on keskharidus. Uudisteagentuuri AFP teatel põeb 41,6 protsenti 19–34-aastastest Ungari mustlastest mõnd tõsist haigust, enamasti tuberkuloosi.



Paremäärmuslik partei Jobbik ja parempoolne Fidesz rõhuvad oma mustlastevastastes loosungites ennekõike teatud sellele rahvusele omastele kuritegudele, nagu väiksemad vargused ja noarünnakud, mida nad kutsuvadki «mustlaste kuritegudeks». Lisaks meenutavad paremäärmuslased, et suurem osa sellest vähemusest elatub sotsiaalabist.



2006. aastal korraldas parem­äärmusliku Jobbiku paramilitaarne tiib Ungari Valvurid Tatárszentgyörgy mustlastevastase marsi.



Sellele oli aga eelnenud intsident, kus mustlased peksid surnuks ungarlasest autojuhi, kes oli kogemata sõitnud autoga otsa mustlaslapsele, teda tõsiselt vigastamata.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles