USA andis Afganistanile üle kurikuulsa vangla

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani sõdurid mullu septembris Bagrami vangla üleandmisel.
Afganistani sõdurid mullu septembris Bagrami vangla üleandmisel. Foto: SCANPIX

Ühendriigid andsid täna Afganistanis asuva Bagrami vangla täielikult üle kohalikele võimudele.

Tegu on pealinna Kabuli lähedal asuva vanglaga, mis oli viimane Ühendriikide kontrollitav kinnipidamisasutus Afganistanis, vahendas BBC.

Inimõiguslased on Bagrami, mis 2010. aastal nimetati ümber Parwani vanglaks ning viidi NATO õhuväebaasist paari kilomeetri kaugusele, nimetanud sama karmiks kui Kuubal asuvat Guantánamo vanglat. Sarnaselt Guantánamole peetakse seal kinni terrorismivastase sõja vange ning kahte vanglat seob ka asjaolu, et paljud vangid on seal aastaid, kuid mingit süüdistust pole neile esitatud.

George W. Bushi administratsiooni ajal ei lastud Bagrami vaatama ei ajakirjanikke ega inimõiguslasi. Mitmed inimõiguslased on nimetanud Bagrami isegi Guantánamost karmimaks kinnipidamisasutuseks, kuid ükski väidetav piinamisjuhtum pole kinnitust leidnud.

Enamik rohkem kui 3000 vangist anti Afganistani võimude kontrolli alla möödunud aastal, mil toimus ka vangla ametlik üleandmine. Siiski jäid ameeriklaste valvata hinnanguliselt poolsada kinnipeetavat, kes olid kinni peetud lahinguväljal.

Nimelt kartis USA, et nende üleandmisel Afganistani võimudele võidakse nad vabastada ja viimased võivad tagasi lahinguväljale naasta. Kabul pidas seda aga oma suveräänsuse rikkumiseks.

Vangla lõplikku üleandmist lükati korduvalt edasi. Nädalavahetusel teatas aga Pentagon kokkuleppest, mille kohaselt ei vabastata vaidlusaluseid vange ilma põhjaliku uurimiseta.

Täielik kontroll vangla üle oli Afganistani presidendi Hamid Karzai nõudmine kõnelustel USAga. Viimane soovib jätta osa oma vägesid Afganistani kauemaks, kuigi väed on lubatud välja viia järgmisel aastal. Hinnanguliselt 9000 USA sõduri jäämine Afganistani eeldab aga Kabuli luba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles