Gruusia parlament kärpis presidendi volitusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili
Gruusia president Mihheil Saakašvili Foto: SCANPIX

Gruusia parlament võttis täna viimasel lugemisel vastu põhiseaduse muutmise seaduse, mis kitsendab presidendi volitusi.

Erakorralisel istungil vastu võetud seadusparanduse kohaselt on riigipeal õigus valitsust laiali saata, kuid ta ei saa ilma parlamendi nõusolekuta uut kabinetti ametisse määrata.

Samas on presidendil õigus parlament laiali saata, kui too jätab presidendi esitatud valitsuse koosseisu kolmel korral järjest kinnitamata. Seejuures ei saa president parlamenti laiali saata oma ametiaja viimase kuue kuu kestel.

Kuni uue valitsuse ametisse kinnitamiseni täidab senine valitsus oma kohustusi.

Eelnõu toetavad nii peaminister Bidžina Ivanišvili juhitava Gruusia Unistuste parlamendisaadikud kui tema rivaalist riigipea Mihheil Saakašvili Ühtne Rahvuslik Liikumine (UNM).

Saakašvili ütles eelmisel nädalal ajakirjanikele, et presidendivõimu piiravad seadusparandused on tähtsusetud, sest tema «ei saadaks iial laiali valitsust, keda Gruusia rahvas usaldab».

Ivanišvili koalitsiooni Gruusia Unistus esindajad ütlesid omakorda, et nad «ei usu Saakašvili headesse lubadustesse, kuna tema teod ja otsused pole alati adekvaatsed».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles