Reformierakonna toetus on märtsis veelgi kasvanud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Varem pool aastat pidevas languses olnud Reformierakonna toetus, mis esmakordselt pööras väikesele tõusule veebruaris, on märtsis veelgi kasvanud.

Reformierakonna populaarsus hakkas vähenema eelmise aasta suve lõpus: kui veel augustis oli erakonnal toetajaid 39 protsenti, siis septembris 33, oktoobris 32, novembris 26, detsembris 22 ja jaanuaris vaid 20 protsenti. Veebruaris toetas erakonda 23 ja märtsis 25 protsenti vastanutest, selgub rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringust.

Reformierakonda edestavad endiselt aga opositsioonilised Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ja Keskerakond, keda märtsis toetas vastavalt 27 ja 26 protsenti valijatest. Veebruaris oli mõlemal parteil toetajaid võrdselt 26 protsenti.

Neljandat kohta hoiab koos Reformierakonnaga koalitsiooni kuuluv Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), kelle populaarsus on alanenud veebruari 17 protsendilt 15 protsendile märtsis. Võimuliitu toetab seega kokku 40 protsenti valijatest nagu ka eelmisel kuul.

Riigikogus esindamata erakondadest on kõrgeim ehk kolme protsendi suurune toetus Eestimaa Rohelistel, kellele järgnevad üheprotsendilise toetusega Konservatiivne Rahvaerakond, Iseseisvuspartei, Kristlikud Demokraadid ja üksikkandidaadid.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog ütles «Aktuaalsele kaamerale», et kolme erakonna ehk SDE, Keskerakonna ja Reformierakonna pea võrdne toetus ei pruugi kaua kesta. «Edasi sõltub nüüd meediakajastustest ja parteide enda tegemistest, kas see seis jääb püsima,» vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal Voogi sõnu.

Reformierakond, kelle populaarsus on aasta algusega võrreldes kasvanud viis protsendipunkti, on tema hinnangul madalseisust üle saanud. Tema sõnul on Reformierakond jätnud märtsis positiivsema mulje ja kriitika on olnud suunatud rohkem IRLile, kes sattus meedia tähelepanu alla seoses kalurite sundparteistamise kahtlusega Jõgevamaal. Voog seostaski IRLi reitingu kahe protsendipunkti suurust langust selle juhtumiga, sest toetus on langenud just märtsi teises pooles.

Samas pole ametnike politiseerimine mõjutanud Keskerakonna reitingut - seda selgitas ta asjaoluga, et parteil on valdavalt muust rahvusest toetajaskond, kellele ei lähe Eesti meedias kõlav kriitika korda. «Nad ei ole nii meediatundlikud kui teiste erakondade toetajad. Just seda immuunsust meediatähelepanu suhtes on Keskerakonna toetusreiting näidanud juba aastaid,» lisas Voog.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli märtsis 39 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 915 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles