Muhumaal avati õhuväe uusim radaripost

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Tarien
Jaak Tarien Foto: Toomas Huik.

Kaitseminister Urmas Reinsalu ja kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras avasid täna Muhu saarel õhuväe uue radariposti, kus hakkab paiknema keskmaa õhuseireradar Ground Master 403.

Kaitseminister Reinsalu ütles radariposti avamisel, et korralik õhuseiresüsteem suurendab Eesti kaitsevõimet ja julgeolekut.

«Samuti on mul eriti hea meel, et Muhu saare elanikud on radariposti ehitamise neile omasel külalislahkel meelel vastu võtnud ning ma usun, et muhulased võtavad siia tööle asuvad kaitseväelased ruttu omaks,» ütles kaitseminister.

Õhuväe ülem kolonel Jaak Tarieni sõnul suurendab õhuseire paranemine eelhoiatusaega võimalike kriiside puhkemise korral.

«Korralik õhuseirepilt on hädavajalik nii NATO hävitajate lendudeks kui ka vajadusel erinevate õhutõrjesüsteemide toimimiseks. Muhu radar suurendab ka rahuaegset lennuohutust,» ütles Tarien.

Radariposti avamisel osalesid veel ka radari valmistajafirma Thales-Raytheon Systemsi asepresident Dominique Simonneau, Soome kaitseministeeriumi kantsler Arto Räty ja Eesti kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran.

Muhu radaripostil alustab tööd Prantsusmaalt hangitud kolmedimensiooniline keskmaaradar Thales Ground Master 403. Radar on võimeline õhusõidukeid avastama kuni 470 kilomeetri kauguselt ja kuni 30 kilomeetri kõrguselt. Tegemist on n-ö mobiilse süsteemiga, st vajadusel on võimalik radar oma alalisest asukohast mõne tunni jooksul ära viia ja teises kohas uuesti töökorda seada.

Radariposti tööshoidmiseks hakkab seal kokku (vahetustega) teenima umbes 20 inimest – lisaks Õhuväe radarispetsialistidele kokku 9-liikmeline palgaline valvemeeskond, majahoidja, koristaja.

Teine samasugune radar paigaldatakse 2014. aastal Lõuna-Eestisse Otepää valda. Radarid hangiti 2009. aastal sõlmitud Eesti ja Soome ühise hankelepinguga, millega kaks riiki hankisid kokku 14 radarit. Kogu hanke suur maht võimaldas Eestil saada sisuliselt kaks radarit ühe hinnaga.

2011. ja 2012. aastal rajati ka radariposti toimimiseks vajalik taristu – peahoone, abihoone, trassid, piirdeaed. Radariposti taristu ehitas AS NCC Ehitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles