Ansip: templirüütlite ordu pole enam see, mis sajandeid tagasi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansip kinnitas riigikogu liikmete küsimustele vastates, et soosib igati ohvitseride osalemist seltsingutes või ühingutes ning arvas, et seltsingut müstifitseeritakse asjata.

Ansip kinnitas, et tema suhtumine ohvitseride osalemisse seltsingutes või ühingutes on igati soosiv. «Ilmselt ka hea küsija ei arva, et näiteks ohvitserid ei võiks osaleda laulukooris. Ma kujutan ette, et teil on kõhklusi pisut rohkem siis, kui ohvitser kavatseb kaasa lüüa rahvatantsurühmas,» arvas peaminister.

«Mina ise olen Rotary klubi liige ja ma tean, et Rotary klubi on üritatud müstifitseerida, ehkki müstikat selles asjas ei ole. Klubi liikmed on avalikkusele teada, millega klubi tegeleb, on avalikkusele teada. Täpselt samamoodi on teada avalikkusele ka see, kes kuulub sinna templirüütlite ordusse ja millega nemad tegelevad,» märkis Ansip.

«Abistamine, ka oma liikmete kõlbeline arendamine, see on igati üllas eesmärk ja kui osa ohvitsere on otsustanud selle eesmärgi saavutamiseks liituda teatud seltsingusse või ühingusse, siis minu meelest on see tervitatav ja ka demokraatlikus õigusriigis põhiseaduse järgi igati aktsepteeritav.»

Riigikogu liige Marianne Mikko (SDE) palus peaministril kommenteerida ka fakti, et kaitseväe juataja Riho Terras ei taandunud templirüütlite ordu juhtimisest tagasi ka hetkel, kui temast sai Eesti kaitsejõudude juht: «Kuivõrd kindel saab ikka  olla olla kindrali allumises ja lojaalsuses demokraatlikult valitud parlamendile ja valitsusele, kui ta samal ajal juhib demokraatiavõõraid, varakristlikke printsiipe kummardavaid templirüütleid? Ma küsin, kus on mäng ja kus on päris?»

«Kui nad tegelevad heategevusega, siis nad tegelevad sellega päriselt. Sellel on reaalne efekt. Nende tegevuse tulemusena on inimesed saanud konkreetset abi ja mingiks mänguks, pseudotegevuseks ei julge mina küll taolist hädasolevate inimeste abistamist pidada,» vastas Ansip.

«Ma ei arva, et need organisatsioonid, ühendused, mis tekkisid sajandeid tagasi, oleksid oma olemuselt seal sajanditetaguses ajas. Ilmselt ikkagi nii, nagu kogu ühiskond on arenenud, on arenenud ka need mitmesugused organisatsioonid, ühendused, liidud, mis on saanud alguse juba sajandeid tagasi.»

Riigikogu liige Jaak Allik (SDE) aga arvas, et kas poleks mõistlik hakata relvastatud struktuuride funktsioone ühitama, et näiteks kaitseväe ohvitserid ja ajateenijad võiksid ka piiri kaitsta ja abipolitseiniku ülesanne täita näiteks tänaval patrullides. «See annaks nende igapäevasele tegevusele ka ühiskondlikult vajaliku sisu, sest ainult sõda oodates võib aeg igavaks minna, siis hakataksegi kõikvõimalikke mänge mängima.»

Peaminister Ansip selgitas, et templiordu liikmete tegevus pole kuidagi seotud relvadega mängimisega ning lisas lõpetuseks: «Omal ajal Prantsuse kuningas Philippe IV Ilus hävitas sisuliselt templiordu ja ta tegi seda lähtudes mitte riiklikest huvidest, vaid sellest, et ta oli templiordu suurvõlgnik. Ma julgen Eesti orduliikmetele kinnitada, et valitsus pole templiordult midagi võlgu võtnud ja seetõttu valitsusepoolsed sanktsioonid neid ei ähvarda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles