Vatikani esindaja: paavst pole Hitlerjugendisse kuulunud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benedictus XVI osalemas tseremoonial igavese tule juures Yad Vashemi holokaustiohvrite memoriaalkompleksis.
Benedictus XVI osalemas tseremoonial igavese tule juures Yad Vashemi holokaustiohvrite memoriaalkompleksis. Foto: Reuters / Scanpix

Saksamaal sündinud paavst Benedictus XVI ei ole kunagi kuulunud natside noorteliikumise Hitlerjugend ridadesse, kinnitas Vatikani pressiesindaja Federico Lombardi täna, ehkki ka katoliku kiriku pea ise on varem teist juttu rääkinud.


Lombardi sõnul on paavst öelnud, et ta ei olnud kunagi Hitlerjugendi liige, mis oli tema väitel fanaatiliste vabatahtlike liikumine, vahendas AFP.

16-aastase seminariõpilasena oli praegune paavst pressiesindaja andmetel kuulunud õhutõrje abiüksusesse, millel «polnud midagi pistmist natsismi või natsiideoloogiaga».

Ka pärast pressikonverentsi kordas kirikuriigi esindaja veelkord, et paavst «ei olnud kunagi selles ideoloogiliselt natsismiga seotud noorte inimeste liikumises».

Lombardi ütles, et ta tuli oma märkustega avalikkuse ette, vastamaks «valedele, mida kirjutatakse siinses ja rahvusvahelises meedias» selles küsimuses.

Saksa päritolu Benedictus XVI, sündinud Joseph Alois Ratzinger, on samas ise korduvalt intervjuudes rääkinud, et ta võeti tahte vastaselt Teise maailmasõja ajal kohustuslikus korras Hitlerjugendi ridadesse, nagu tema vanem vendki enne seda.

Lähis-Ida palverännakul praegu viibiv paavst langes Iisraelis terava kriitikatule alla pärast eilset visiiti Yad Vashemi holokaustiohvrite memoriaali, kus tema kõne olevat ühe juudi ajalehe hinnangul jäänud vaoshoituks ja külmaks, vahendas

Reuters

.

Iisraeli parlamendi Knesseti spiiker Reuven Rivlin ütles hiljem raadios, et kirikuisa pidas oma sõnavõtu nagu ajaloolane, kes vaatas asjadele kõrvalseisja pilguga. «Ent mis sa teed? Ta kuulus nende hulka.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles