Maavärinas lapsed kaotanute viha püsib

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine leinab Sichuani maavärinas hukkunud poega ja pojapoega.
Naine leinab Sichuani maavärinas hukkunud poega ja pojapoega. Foto: Reuters / Scanpix

Ligi 90 000 ini­mest tap­nud Sichuani maa­värina aastapäeval kinnitas Hiina president Hu Jin­tao, et tragöö­dia­piirkonnas vaadatakse juba tulevikku.



Eile Sichuanis ametliku leina­tseremoonia läbi viinud Hiina võimud pole aga suutnud täielikult summutada vanemate kaebusi, et need mitu tuhat koolimaja, mis mullu 12. mail kohaliku aja järgi umbes pool kolm alanud maavärina tagajärjel kokku varisesid, polnudki värinaohtliku piirkonna jaoks piisavalt tugevalt ehitatud.

Eelmisel nädalal avalikustatud raportis kinnitas inimõiguste organisatsioon Amnesty International, et Hiina valitsus on mitmel korral illegaalselt kinni hoidnud õiglust nõudvaid vanemaid ja ahistanud aktiviste ja juriste, kes lapse kaotanud emasid ja isasid aitasid, kirjutas ajaleht New York Times.

Ahistatud vanemad


Näiteks Zhou Siqiang, kes kaotas oma 15-aastase tütre Juyuani kooli kokku kukkumise järel, kinnitas ajalehele USA Today, et ta püüdis kuude kaupa saada kohalikelt võimudelt selgust, miks kukkus tema lapse koolimaja kokku, kuigi paljud ümberkaudsed jäid püsima. Lõpuks hakkas politsei Zhou sõnul teda jälitama ja keelas tal aprillikuus Hiina traditsioonilisel surnute austamise pühal koolimaja juurde minna.

Ärimees Wang Xiaodong pidi enda sõnul Sichuanist lahkuma, kui politsei hakkas teda aprillis jälitama koolide ehitusstandardite uurimise pärast, vahendas ajaleht USA Today. «Võimud muretsevad, et tõde tuleb päevavalgele, nii nad raiskavad raha ja inimjõudu, et mind ja minu vanemaid valvata,» ütles Shanghaisse kolinud Wang.

Valitsuse poolt Sichuani koole uurimas käinud insener Zhang Pengcheng kinnitas siiski, et koolid lihtsalt ongi maavärina olukorras suure löögi all. «Igas klassis peab olema suur avatud ruum mõne sambaga ja suured aknad, mis vähendavad vastupidavust,» ütles Zhang USA Today vahendusel.

Hiina avaldas vanemate survel hiljuti ka raporti, millest selgus, et maavärinas sai koolide kokku kukkumise tagajärjel surma 5335 last, kelle nimesid siiski ei avalikustatud.

Protestinimekiri

Kunstnik Ai Weiwei paneb aga protestiks valitsuse tegevusetuse vastu kokku alternatiivset nimekirja ja on siiani kokku saanud 5203 lapse nimed, vahendas ajaleht The Times. Paljude ekspertide arvates on valitsuse nimetatud arv kaugelt liiga väike, Ai arvates on vanematel pealegi vaja kindlust ka oma laste saatuse osas, mitte vaid anonüümseid arve.

Osa vanemaid püüab valitsusega protestimise asemel keskenduda uue pere loomisele. Ühe lapse poliitikat ajavas Hiinas tehti Sichuanile erand ja siin püüavad nüüd erandina ka üle 50-aastased lapse kaotanud naised saada uusi lapsi, kelleta pole Hiina maapiirkondades elu täisväärtuslik, vahendas ajaleht Wall Street Journal.

Hiina valitsuse ametlik poliitika ongi maavärinas meeletult kannatanud Sichuani kiire ülesehitamine, mille jaoks pole ära öeldud ka välisabist. Kahe aastaga peab viis miljonit inimest koduta jätnud maavärinas purustatud piirkond olema nagu uus.

Võimude peale vihaste vanemate vaigistamiseks makstakse neile valuraha ja ohvreid intervjueerida püüdvad ajakirjanikud hoitakse kas või jõuga Sichuanist eemal, kirjutas ajalehe New York Times kolumnis Peter Kwong.

Kokku sai Sichuani maavärinas surma peaaegu 90 000 inimest, neist umbkaudu
18 000 on kindlalt identifitseerimata, kuid inimeste saatuses pole kahtlust, kuigi paljusid rusude alla mattunud surnukehi ei leita ilmselt kunagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles