Kaitsjad: maadevahetuse süüasi tuleb prokuratuuri tagastada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju Maakohtus toimus maadevahetuse kohtuasjas eelistung. Pildil on enne eelistungit  Toomas Annuse kaitsja Leon Glikman.
Harju Maakohtus toimus maadevahetuse kohtuasjas eelistung. Pildil on enne eelistungit Toomas Annuse kaitsja Leon Glikman. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Advokaadid taotlesid Harju maakohtus kolmapäevasel eelistungil maadevahetuse kriminaalasja riigiprokuratuurile tagastamist.

Advokaatide väitel on nende kaitsealustele esitatud süüdistused motiveerimata ja üldsõnalised. Vastava taotluse esitasid kohtule kirjalikult kõik protsessis osalevad kaheksa advokaati.

Kohtunik Valeri Lõõnik teeb advokaatide taotluste kohta motiveeritud määruse esmaspäevaks.

Kohus määras maadevahetuse kriminaalasja esimese istungi 12. novembrile ning  ülejäänud istungid sealt alates igale nädalale kolme päeva kaupa kuni tuleva aasta maini.

Maakohtu suurimas saalis toimunud eelistungile kedagi peale protsessiosaliste ei lubatud. Kokku on kriminaalasjas üheksa süüdistatavat, neist kaks juriidilist isikut.

Eelistungil osalesid riigiprokurörid Laura Feldmanis ja Inna Ombler ning vandeadvokaadid Aivar Pilv, Marti Hääl, Valdo Lips, Leon Glikman, Raul Markus, Üllar Talviste, Urmas Ustav ja Asko Pohla. Süüdistatavatele ei ole eelistungil osalemine kohustuslik.

Kohtu all on kunagine keskkonnaminister ja Rahvaliidu eksjuht, praegu riigikokku kuuluv Villu Reiljan, rahvaliitlasest endine põllumajandusminister ja parlamendisaadik Ester Tuiksoo, Merko Ehituse suuromanik Toomas Annus, maa-ameti eksjuht Kalev Kangur, firma TSM juht ja üks omanik Einar Vettus, Saarte Investeeringute juht Tullio Liblik ning Isamaa ja Res Publica Liidu Tartu piirkonna juhatuse endine liige ja Tartu endine linnavolinik Tarmo Pedjasaar ning juriidiliste isikutena AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi hoolitsesid Reiljan keskkonnaministrina ja Kangur maa-ameti juhina selle eest, et Annuse ja Merko Ehituse ning Libliku, Vettuse ja Pedjasaare loodusobjekte sisaldavate maatükkide vahetusmenetlused sujuksid takistusteta ning nende majanduslikud riskid oleksid võimalikult väikesed.

Ühtlasi andsid Reiljan ja Kangur neile enne looduskaitseliste piirangutega maatükkide omandamist teavet, kas ja milliste riigikinnistute vastu saab neid vahetada.

Kangur, Reiljan ja toonane põllumajandusminister Tuiksoo nõustusid oma ametialaste ebaseaduslike tegude eest vastu võtma vara ja muid soodustusi, märkis riigiprokuratuur.

Süüdistuse järgi võttis Kangur maa-ameti peadirektorina altkäemaksu Pedjasaarelt, Vettuselt, Liblikult ja Annuselt ning Reiljan keskkonnaministrina altkäemaksu Annuselt ja Liblikult ning Tuiksoo võttis altkäemaksu Annuselt.

Kangur sai Annusele, Pedjasaarele, Vettusele ja Liblikule kuuluvate ettevõtete kaudu varjatult osaleda looduskaitseliste piirangutega kinnisasjade omandamises, vahetamises ja edasimüümises.

Kanguri soovitusi ja juhiseid arvesse võttes teenisid erinevad ettevõtted talle rahalist kasu kokku ligikaudu 20 miljoni krooni suuruses summas. Ühtlasi tasus Annus Kanguri kasutuses oleva korteri sisekujunduse ja sisustuse eest, märkis süüdistus.

Reiljan küsis süüdistuse kohaselt Annuselt Rahvaliidu endise peasekretäri Lea Kiiviti jaoks ASi Merko Ehitus poolt ehitatud ja müüdavat korterit.

Annus nõustus, et Kiiviti kasutusse antakse tasuta Tallinnas Rävala puiestee 19 asuv korter. Samuti nõustus Reiljan Annuse poolt talle varalise soodustuse lubamisega, mille kohaselt võib ta tulevikus kindlaksmääramata ajal omandada osaluse Annusega seotud äriühingus ning seda Annuse varaliste vahendite arvel.

Süüdistuse järgi nõustus Tuiksoo põllumajandusministrina talle vara lubamisega ning võttis vastu vara Annuselt selle eest, et ta tegi põllumajandusministeeriumile rendipindadeks uue hoone leidmise konkursil põhjendamatuid eelistusi ASile Merko Ehitus ja ASile E.L.L. Kinnisvara.

Vastutasuna andis Annus Tuiksoole määramata ajaks kasutamiseks ASi Merko Ehitus poolt ehitatud korteri Tallinnas Rävala puiestee 19, märkis süüdistus.

Süüdistus käsitleb 13 looduskaitselise piiranguga kinnisasja vahetamistehingut altkäemaksu eest, mille raames vahetati kinnistuid 250 miljoni krooni väärtuses.

Reiljanit süüdistatakse altkäemaksu võtmises, mis on toime pandud vähemalt teist korda ning Tuiksood altkäemaksu võtmises.

Kangurit süüdistatakse suures ulatuses korduvas altkäemaksu võtmises, Liblikut ja Annust korduvas altkäemaksu andmises, Vettust altkäemaksu andmises ning Pedjasaart altkäemaksu andmises ja altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises.

ASi Järvevana ja ASi E.L.L. Kinnisvara süüdistab riigiprokuratuur altkäemaksu andmises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles