Martin Helme: mida arvate eurost?

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: mida arvate eurost ja sellega liitumise kriteeriumitest? Mida teha siis, kui mõni eurotsooni riik peaks pankroti äärele sattuma? Vastab üksikkandidaat Martin Helme.


Eurost on Eestis maalitud pilt kui valgest laevast, mis päästab meid kõigist majandushädadest. See pole nii. Ajal, kui meie punnitame Maastrichti kriteeriumitesse mahtumiseks, on pea kõik eurotsooni riigid neid kriteeriumeid rikkumas. Euro pole mitte ühtegi riiki päästnud ei majanduslangusest, eelarvedefitsiidist, ekspordi kokku varisemisest ega tööpuudusest. Vastupidi, mitmed eurotsooni riigid kurdavad kibedalt, et


ühisvaluuta piirab nende võimalusi oma majandust elavdada.

Eurole üleminek toob lühikeses perspektiivis meile kaasa ränga hinnatõusu, väga tõenäoliselt aga varjatud devalveerimise, sest on kaheldav, kas meil lastakse eurole üle minna praeguse kursiga 15,6.

Ekspordile ei aita eurole üleminek mitte kuidagi kaasa, investeeringute tulekule samuti mitte, sest need vähesed investorid, kes praegu veel tulla võiks, vaatavad muid asju. Eesti majandust on võimalik päästa Eestis ja loomulikult ei tohi me eelarvega ülepea miinusesse minna, aga veeretada seda euro kaela, on avalikkust eksitav ja lühinägelik. Nii või teisiti
peab otsuse, kas jätkata krooniga või minna eurole, langetama minu meelest referendumil rahvas, nagu see oli Rootsis. Euro lagunemine mõne euroriigi pankroti tõttu on reaalne oht ning mõjub kogu Euroopale ja ka meile kahtlemata väga halvasti, kuid oma raha võimaldab selle tagajärgi paremini maandada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles