Arvatav raugaeas natsivalvur jääb Saksamaal vanglasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Demjanjuk toodi üleeile kiirabiga Stadelheimi vanglasse Münchenis.
John Demjanjuk toodi üleeile kiirabiga Stadelheimi vanglasse Münchenis. Foto: AP/Scanpix

Üleeile jõudis pärast pikka edasi-tagasi loksutamist Saksamaale kohtuistungile endine USA kodanik, natsikuritegudes süüdistatav 89-aastane John Demjanjuk. Pole selge, kas ta on kohtupidamiseks piisavalt terve.


«Tema seisund on hea – ta pole mitte vanusele vastavas seisukorras, vaid paremas, kui 89-aastaselt oodata võiks,» ütles mehe tervise kohta vanglajuht Jochen Menzel Münchenis ajalehe Süddeutsche Zeitung teatel. Arstid kinnitasid nimelt, et Demjanjuk on piisavalt heas vormis, et haiglasse jääda.

Võtab pidevalt valuvaigisteid

See aga ei tähenda, et ta suudaks arstide arvates ka kohtuistungi üle elada. Eile arvas prokurör, et otsus, kas Demjanjuk on kohtuistungi jaoks piisavalt hea tervise juures, ei tule enne järgmist nädalat.

Kaitsjate sõnul on suurimaks takistuseks kohtuistungile see, et Demjanjuk peab pidevalt võtma valuvaigisteid ja ei suuda rohtude võtmise tõttu end ise kaitsta, vahendas Süddeutsche Zeitung.

Aastakümneid holokaustiuurijate tähelepanu all olnud Demjanjuk jõudis üleeile Münchenisse pärast kuudepikkust vägikaikavedu meest kohtu alla anda soovivate Saksamaa võimude ja tema perekonna vahel, kes kinnitas, et hoolimata karmidest süüdistustest koonduslaagri valvurina toimepandud koleduste kohta, ei ole vanainimene enam võimeline reisima.

Teise maailmasõja ajal oli Demjanjuk Punaarmee sõdur, kuni Saksa väed ta Krimmis 1942. aastal kinni võtsid. Mehe enda sõnul veetis ta suurema osa sõjaajast vangina, kuid süüdistusdokumentide alusel läks ta hoopis Poolasse SS-laagrisse, kus võõramaalasi õpetati holokaustis osalema. Saksamaa süüdistuse kohaselt võttis Demjanjuk osa Poolas asunud Sobibori surmalaagri tööst ja pea 30 000 vangi tapmisest.

Sobiborist eluga pääsenud 82-aastane Thomas Blatt kinnitas, et kuigi ta Demjanjukki ise ei mäleta, on tema kohtu alla saatmine ja tunnistuse ärakuulamine väga tähtis.
«Ta aitas kaasa surmavabriku funktsioneerimisele,» selgitas kohtuistungile tunnistajaks kutsutud Blatt ajakirjale Der Spiegel. «Ilma umbes saja ukrainlaseta ei oleks sakslastel õnnestunud seal 250 000 juuti tappa. SSi personali hulka kuulusid umbes 30 sakslast ja neist oli pool alati puhkusel või haiged.»

Blatt meenutas, et nägi Sobiboris rohkem ukrainlasi kui sakslasi. «Me värisesime nende ees,» ütles ta. «Ma kuulen veel praegu nende hüüdeid: «Idi sjuda!» («Tule siia!»).»  
Demjanjukile pole see esimene kord natsikuritegude eest kohtu all olla. 1920. aastal Kiievi oblastis sündinud mees jõudis 1951. aastal USAsse, kus ta sattus 23 aastat tagasi avalikkuse tähelepanu alla, kui Iisraeli holokaustuurijad identifitseerisid ta hüüdnime Ivan Julm all tuntud Treblinka surmalaagri valvurina, kes piinas ja tappis vange eriti jõhkralt.

1988. aastal pidi ta Iisraelis kohtuotsuse järgi üles poodama, kuid 1993. pidi kohus selle otsuse tühistama, kuna uued asitõendid näitasid, et Demjanjuk polnud siiski Ivan Julm, vaid tõenäoliselt hoopis valvur teistes laagrites. Kohtuistungi järel saadeti ta tagasi USAsse.

Kümme aastat kohtuvaidlust

Demjanjuki lõpuks Saksamaale toonud kohtulugu sai USAs alguse 1999. aastal, kui talle esitati süüdistus valvurina teenimises Sobibori ja Majdaneki koonduslaagrites Poolas ja Flossenbürgis Saksamaal.

Kohtuvaidlus jätkus kuni selle aasta maikuuni, mil Demjanjuk sai USA ülemkohtult lõpliku väljasaatmisotsuse.

Demjanjuki poja John Demjanjuk juuniori sõnul käituvad USA ja Saksa uurimisorganid tema neeru- ja luuüdihaiguste all kannatava isaga ebainimlikult.

«Nüüd, 89-aastaselt, kui väidetavad tunnistajad on surnud, on ta silmitsi vajadusega end jälle kaitsta, milleks ta pole valu ja kannatuste tõttu enam võimeline,» kommenteeris poeg, kelle arvates oleksid võimud pidanud ta esimese valesüüdistuse järel rahule jätma, vahendas New York Times.

Prantsusmaal elava natsikurjategijate jälitaja Serge Klarsfeldi sõnul pole Demjanjuki süüdistamises aga midagi julma.

«On positiivne, et natsikurjategijaid jälitatakse kuni viimase kurjategija viimase hingetõmbeni,» ütles Klarsfeld Pariisis Süddeutsche Zeitungi vahendusel.

Demjanjuki seiklused


•    1951. aastal USAsse jõudnud Demjanjuk jäi pärast Iisraelile väljaandmist 1980. aastatel USA kodakondsusest ilma, ent sai selle 1998. aastal tagasi.


•    1999. aastal algatas USA justiitsministeerium uue kaebuse Demjanjuki vastu, teda süüdistati  koonduslaagrites töötamises ja osalemises SSi tegevuses Poolas.


•    2002. aastal mõisteti ta süüdi, kuna Demjanjuk ei suutnud tõestada, et viibis sõja ajal kuskil mujal, 2004 jättis kohus ta USA kodakondsusest ilma.


•    2005. aastal sai Demjanjuk käsu riigist lahkuda, Demjanjuk kaebas otsuse edasi. Edasikaebamised ei andnud aga tulemusi ja 2008. aasta mais muutus väljasaatmisotsus lõplikuks


•    2009. aasta märtsis esitas Saksamaa Demjanjukile süüdistuse 29 000 juudi vangi mõrvas osalemises Sobibori surmalaagris.


•    7. mail tegi USA ülemkohus lõpliku otsuse, mis määras ta väljasaadetavaks, 12. mail jõudis mees lõpuks Saksamaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles