Töötute hüvitiste kärpimise osas kokkulepet ei tulnud

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Teist päeva järjest töölepinguseaduse muutmise ja töötute hüvitiste üle vaielnud võimuparteide esindajad ei leidnud ka eile valitsuse kokku kutsutud erikomisjoni istungil üksmeelt.




Komisjoni kuuluv sotsiaaldemokraat Eiki Nestor lausus eile pärast mitu tundi kestnud läbirääkimisi, et järgmiseks kokkusaamiseks valmistab töötukassa ette senisest veelgi põhjalikumad arvutused. Arvesse võetakse mitmeid majandusstsenaariume ja töölepinguseaduse edasilükkamise võimalusi, samuti erinevaid töötuskindlustusmaksu ja töötute hüvitiste suurusi.



Nestor kinnitas, et töötuskindlustusmaksu tõstmine üle kolme protsendi ei tundu enam olevat tabuteema.



Valitsusliidu varasema kokkuleppe kohaselt tõuseb töötuskindlustusmaks 1. juunist praeguselt 0,9 protsendilt kolmele protsendile. Maksu suurendamine Nestori pakutud nelja protsendini aitaks töötukassasse juurde tuua kriitilist lisaraha.



Lisaraha on aga vaja selleks, et oleks võimalik mingilgi moel säilitada 1. juulist kehtima hakkavaid varasemast suuremaid töötute hüvitisi ning ka uut töölepinguseaduse punkti, mis hõlbustab firmadel koondamist, sest seda hakkab rahastama ka töötukassa.



Sotsiaalminister Hanno Pevkur lausus, et ilmselt kohtutakse uuesti homme, sest töötukassa ei pruugi jõuda varem kõiki arvutusi ära teha. Tema sõnul ei ole siiski veel teemaks töötuskindlustusmaksu kolmest protsendist kõrgemale tõstmine. Samas möönis ta, et töötuse kasvamisel kõige mustemate stsenaariumide järgi võib kolmeprotsendise maksu korral töötukassa rahast tühjaks voolata.



Pevkur märkis Nestorile viidates, et sotside üks liidreid on on aru saanud, et praegu pole võimalik töötute uusi hüvitisi täismahus alles jätta, sest riigil pole selleks lihtsalt raha.



Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) komisjonis esindav Ken-Marti Vaher ütles, et IRL ei toeta maksu tõstmist üle kolme protsendi. «Iga maksukoormuse tõus tähendab praegu tööpuuduse kasvu ja töökohtade kadu.»



Vaher märkis, et kui töölepinguseadus ja uued hüvitised hakkavad muutmata kujul kehtima, ootab töötukassat ees pankrot. Parteide vaidlus taandubki suuresti sellele, et Reformierakond ja IRL tahavad töötute hüvitisi sotside jaoks liiga palju kärpida. Nii ametiühingute keskliit kui ka tööandjate keskliit toetavad maksu tõstmist neljale protsendile.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles