Nukuteatri juhid: miks oli ministeeriumil seda kõike vaja?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nukuteatri nõukogu endine esimees Jaan Puusaag ja juht Meelis Pai andsid tänasel pressikonverentsil teatripoolse nägemuse kultuuriministeeriumi ja ajakirjanduse süüdistustele viimase kolme kuu jooksul.

Puusaag, kelle kultuuriminister Rein Lang täna kohalt vabastas, põhjendas, et nukuteater on võrreldes teiste suuremate teatritega juba aastaid alarahastatud ja see on ka rahaprobleemide põhjus. «Kui me räägime nukuteatri finantsprobleemidest, siis põhjus on alarahastamises. Ilma utreerimata: ministeeriumi sõnum nukuteatrile on see, et tehke vähem tööd, saate rohkem raha,» ütles Puusaag.

Ta selgitas, et suurematele teatritele makstav riigi toetus ühe müüdud pileti kohta on keskmiselt 21 eurot. Kõrgeimat, enam kui 50- eurost toetust makstakse Estonia teatrile, nukuteatrile makstakse aga pileti kohta vaid 11 eurot.

Erinevalt teistest teatritest pole riik nukuteatrit ühegi teise lisasummaga toetanud. Kui teistele teatritele poleks lisatoetusi makstud, oleks teiste teatrite miinus nukuteatri omast tunduvalt suurem.

«Küsimus on, kas nukuteater on ikka Eesti teatritest kõige suurema summaga miinuses?» esitas Puusaag oma küsimuse kantsler Paavo Nõgenele.  

Puusaag ei nõustunud ka ministeeriumi pressiteate sõnastusega, nagu poleks ta soovinud minister Langiga kohtuda. Tema kirjelduse kohaselt saatis Lang talle 1. aprilli õhtul korralduse täna kella üheksaks ministeeriumisse ilmuda. Puusaagile see aeg ei sobinud ja ta pakkus välja pärastlõuna. Seepeale teatas Lang täna hommikul meilitsi, et on mehe vastu usalduse kaotanud ja asendab ta mõne tunni pärast Kalju Komissaroviga. «See on siis see viis, kuidas minister suhtleb nõukogu esimehega,» ütles Puusaag.

Puusaag ütles lõpetuseks, et on ministeeriumi viimaste kuude teguviisidest hämmastunud. «Mis mind kõige rohkem hämmastab, on see, et miks seda oli vaja? Ükski nendest probleemidest, mis on tõstatatud, ei ole midagi sellist, mida üks ministeerium ei võiks oma allasutusega mõistlikult rääkida.»

Värk: astun nõukogust tagasi

Nõukogu liige Härmo Värk ütles, et ministeeriumi korraldatud finantsauditis esitatud kolm rahanumbrit ei anna rahalisest seisust adekvaatset pilti, sest teatril tuleb majandada ka ettemüüdavate piletite summadega. Auditi andmed kogus küll sõltumatu audiitorfirma, kuid hinnanguid sellele andis kultuuriministeerium. «Vägisi jääb mulje, et mindi otsima omakasu ja korruptsiooni, aga seda ei leitud,» ütles Värk.

Värk möönis samas, et kohvik poleks teatrimajas tohtinud üüri ja kommunaalmakseid maksmata tegutseda ning lepingud oleks tulnud sõlmida ka sel puhul, kui teatril lubati etenduspaigas etendusi anda üüri maksmata. «Tõepoolest ei ole ühtegi vastuväidet – juriidilised ebakõlad tuleb kõrvaldada. Selles mõttes oli audit tänuväärne.»

Värk teatas pressikonverentsi lõpus, et võttes arvesse teatri ja ministeeriumi vahelise suhtluse negatiivset tooni, ei soovi ta enam nõukogus jätkata ja esitab lahkumisavalduse.

Pai: teatri ründamine on arusaamatu

Nukuteatri juht Meelis Pai ütles, et autoriõiguste osas toimuvad pikemad läbirääkimised on tavapärane protsess ning pole alust nimetada seda autoriõiguste rikkumiseks. 17 000 eurot maksma läinud reis Austraaliasse oli teatril pikemalt kokku lepitud ja selle järsk ärajätmine oleks toonud kahju nii teatrile kui ka Eestile.

Pai meenutas, et pärast teatri muutumist sihtasutuseks olid tema lootused kõrged, aga ministeeriumi suhtumine on tulnud üllatusena.

«Kui minister oli nõukogu liikmete valiku teinud, siis ma tundsin sellist tohutut energiat, et lõpuks ometi tuleb mulle appi ka nõukogu, kellega saab arutada ja uskumatuid ideid ellu viia. Ma ei tea, mis juhtus, aga peale 12 aastat, kus eelnevalt on teatrit ainult tunnustatud, järsku hakkas selline turmtuli pihta. Sellest on möödas kolm kuud ja selle ajaga on minu maine tallatud igatpidi porri, maja on tulistatud auklikuks, inimesed majas on kaotanud usu.»

Postimehe küsimusele, kas nüüd, kui nõukogus on toimunud muudatusi, tunnete ka survet teatrist lahkumiseks, vastas Meelis Pai, et seda otsustame homme nõukogu koosolekul. 

Täna ja homme auditeerib nukuteatri tegemisi Euroopa Liidu (EL) esindaja, Pai kinnitas, et teater on ELi vahendeid kasutanud korrale vastavalt ning tegu on rutiinse kontrolliga.

«Eelmine aasta käidi meil vaatamas muuseumi ja öeldi, et kui üldse Euroopas kuhugi raha suunata, siis see koht on kõige õigem olnud. Jah, eile saabus audiitor, kes vaatab üle dokumendid, vaatab, et kõik on olemas ja lahkub.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles