Lauristin: laste enesehävitamine ennustab meile musta stsenaariumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored alustavad oma tervise hävitamisega juba põhikoolieas.
Noored alustavad oma tervise hävitamisega juba põhikoolieas. Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees.

Sotsiaalteadlase Marju Lauristini sõnul ootab Eestit ees väga must stsenaarium, kui me ei saa kontrolli alla alaealiste tervisehävitamist. Selle vastu aitaks tema hinnangul pereväärtused ja kasvatuslik töö põhikoolis.

«See, et meie 15-16-aastastest lastest suur osa joob, suitsetab ja katsetab uimastitega, see, et meil on kasvanud alkoholi regulaarne tarbimine 13-aastaste hulgas, et suitsetamisega alustatakse põhikoolis, algklassides - tegelikult need on sellised ohumärgid, mis võib juba ette anda meile pildi, milline on meie inimarengu aruanne aastal 2025,» rääkis Lauristin täna riigikogus Eesti inimarengu aruande riiklikult tähtsa küsimuse arutelul.

Inimarengu aruandes tuuakse tõsise ohuna välja terviseprobleemid, millele pannakse alus juba lapsepõlves. «Lastel on palju rohkem vabadust ja palju rohkem taskuraha. Lapsed ei kasuta neid võimalusi, kui neil ei ole juhendamist, kasvatamist, sugugi mitte kõige mõistlikumalt,» märkis Lauristin.

«Mida see tähendab? Minu jaoks tähendab see kahte asja: väärtused peres ja põhikool,» märkis Lauristin ja soovitas riigikogul koolireformi väga tõsiselt ja põhjalikult läbi arutada.

«Põhikooli muutmine iseseisvaks haridusinstitutsiooniks, mille põhieesmärk on kasvatuslik isiksuse väljakujundamine - et ta oleks vastutav isiksus, ennast tunnetav, ennast kontrolliv isiksus - ma arvan, et see on praegu üks olulisem võti kogu Eesti inimarengule järgmises põlvkonnas,» soovitas sotsiaalteadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles