Kasahstanis jätkuvad Iraani tuumakõnelused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani pealäbirääkija tuumakõnelustel on Saeed Jalili.
Iraani pealäbirääkija tuumakõnelustel on Saeed Jalili. Foto: SCANPIX

Kasahstani suurimas linna Almatõs jätkuvad täna läbirääkimised Iraani vastuolulise tuumaprogrammi üle, kuid läbimurret oodata ei ole.

ÜRO Julgeolekunõukogu viis alalist liiget - USA, Venemaa, Suurbritannia, Hiina ja Prantsusmaa - ning Saksamaa (P5+1) ootavad kahepäevastel kõnelustel vastust ettepanekule, mis tühistaks osa Iraanile kehtestatud sanktsioonidest, kui too uraanirikastustööde vallas järeleandmisi teeb.

Iraani pealäbirääkija ütles eile, et Teheran tahab Almatõs suurriikidelt, et nood tunnustaksid tema õigust uraani rikastada.

Läbirääkijad kohtusid Almatõs ka veebruaris.

Asjatundjad ütlesid sel nädalal, et uusim kõnelustevoor lõpeb tõenäoliselt tulemusteta.

Euroopa Liidu (EL) endine välispoliitikajuht Javier Solana, kes oli aastatel 2003-2009 lääneriikide pealäbirääkija Iraaniga, on seisukohal, et enne juunikuiseid valimisi ei ole võimalik islamivabariigilt järeleandmisi välja kaubelda.

Solana sõnul komplitseerib diplomaatiat ka Süüria kodusõda. «Ma ei usu sellesse, et Teheran muudaks meelt olukorras, kus puudub lahendus Süüria relvakonfliktile.»

Lääneriigid kahtlustavad, et Iraan teeb pingutusi tuumarelva väljatöötamiseks, ning on Teheranile uraanirikastamisest loobumise eest riigi majandust halvavate sanktsioonide leevendamist pakkunud. Islamivabariik on süüdistused tagasi lükanud ning nõudnud õigust arendada sarnaselt teistele riikidele tsiviilotstarbelist tuumaprogrammi.

USA president Barack Obama ütles märtsis Jeruusalemmas visiidil viibides, et Iraani tuumaprogrammi ei ole võimalik ohjeldada. Obama sõnul eelistab ta tuumatülile diplomaatilist lahendust, kuid hoiatas, et aega ei ole lõputult: «Ma olen Ameerika Ühendriikide seisukoha selgelt välja öelnud: Iraan ei tohi tuumarelva hankida. See ei ole oht, mida oleks võimalik ohjeldada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles