Lauristin: lastetoetuse ümberjagamine ei ole aritmeetiline tehe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Peeter Langovits

Sotsiaalteadlase Marju Lauristini hinnangul pole küll praegune 300-kroonine lastetoetus hea lahendus perede toetamiseks, kuid selle äravõtmine ja ainult vajajatele jagamine võib minna maksma palju enam.

Lauristin ütles riigikogus Eesti inimarengu aruande arutelul, et vaesus on laste ja noorte jaoks eriti suur probleem.

Reformierakondlase Keit Pentuse küsimusele sotsiaalkulutuste efektiivsuse kohta vastas Lauristin, et ei pea õigeks 300-kroonise lastetoetuse ümberjagamist. «Kui me kriisimeetmena hakkame jagama ümber, kellelt 300 krooni võtta ja kes raha saab, siis enne tuleb arvutada, kui palju läheb maksma, et need sajad tuhanded mammad hakkavad tooma tõendeid, kui palju maksab see psühholoogiliselt,» ütles ta.

Samuti tuleks mõelda, kui palju on vaja sotsiaaltöötajaid, kes kontrolliksid toetuse vajadust ja seda, kui palju on lapsele tarvis. «Süsteem, mis on vajaduspõhine, ei saa laste puhul lähtuda supirahast, aga meil ei ole praegu kriteeriumi, mis on lapse elukvaliteedi vajadused.»

Sotsiaalteadlane tõi välja, et laste jaoks ei ole oluline ainult leivakorvike, vaid ka näiteks isiklik arvuti, vajadus käia huvialaringis ja sõpradega koos sportimas.

«Olen nõus, et selle süsteemiga peab tegelema, aga see nõuab väga head lastekaitsesüsteemi, sotsiaalsüsteemi, mida meil pole. Meie praegune 300-kroonine lahendus on halb: see summa peaks olema suurem. Aga kuidas ära võtta ja ümber jagada - see ei ole aritmeetiline tehe, see on keeruline perepoliitiline kompleks, mida ei saa paberil arvutada,» leidis Lauristin.

Ta rõhutas ka, et laste ja tervisekaitse teemade arutamine tuleks välja tuua erakondliku konkurentsi tingimustest.

Samuti tõi Lauristin välja, et Eestis puudub töötukaitses väga oluline pügal, mis puudutab töötuksjäämist lastega peredes, eriti neis, mida peab ülal üksikvanem. «Meil puudub tööturumeetmetes täielikult lastekaitsepakett,» oli sotsiaalteadlane murelik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles