Jaapani teadlased suudavad unenägusid «lugeda»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Jaapani teadlased ütlesid täna ajakirjas Science ilmunud artiklit tutvustades, et on leidnud viisi inimeste unenägude «lugemiseks».

Kyoto teadlased kasutasid magnetresonantskuvamise (MRI) meetodit, et selgitada välja, missugune aju osa on aktiivne une varajases faasis. Seejärel äratati katseisikud üles ja paluti neil unenägu kirjeldada. Protsessi korrati 200 korda.

Saadud vastuseid võrreldi MRI skänneriga saadud ajutegevuse pildiga. Kogutud tulemuste põhjal loodi hiljem andmebaas.

Ilmnes, et teadlased suutsid 60-protsendise täpsusega ennustada, missuguseid pilte katseisik unes nägi. Mõnel puhul ulatus ennustatavus koguni 70 protsendini.

«Me jõudsime järeldusele, et suudame teatud laadi unenägusid edukalt dekodeerida,» ütles uurimisrühma juht Yukiyasu Kamitani. «Unenäod on inimesi paelunud iidsetest aegadest saadik, aga nende funktsioon ja tähendus on jäänud selgusetuks,» tõdes ta. «Ma usun, et see tulemus on oluline samm unenägude täpsema lugemise poole.»

Uurimisrühm on asunud katsete kallale, et ennustada ka unenägudes esinevaid lõhnu, värve ja emotsioone ning jõuda jälile tervetele lugudele, mida inimesed unes läbi elavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles