Merkel soovitas Putinil kodanikuühiskonnale ruumi anda

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel tervitab Vladimir Putinit Hannoveri tööstusmessi avamisel.
Angela Merkel tervitab Vladimir Putinit Hannoveri tööstusmessi avamisel. Foto: SCANPIX


Saksamaa liidukantsler Angela Merkel soovitas Venemaal anda valitsusvälistele organisatsioonidele võimalus tegutsemiseks, kirjutab BBC.

Hannoveri tööstusmessi avades pidas Merkel kõne, milles kõneles kahe riigi arenevatest kaubandussuhetest ning Saksamaa soovist aidata Venemaa majandust mitmekesistada. «Me usume, et see saab kõige edukamalt toimuda aktiivses kodanikuühiskonnas,» sõnas Merkel messipublikule, kelle seas oli ka Putin.

Merkeli avaldus võeti vastu aplausiga. Messikeskuse ette olid kogunenud ka valitsusväliseid organisatsioone toeatavad meeleavaldajad.

Venemaad on tabanud rahvusvaheline kriitika seoses valitsusvälistes organisatsioonides toimuvate läbiotsimiste ja nende tugeva kontrolliga. Möödunud aastal allkirjastas Putin seaduse, mis nõuab välismaalt raha saavatelt valitsusvälistelt organisatsioonidelt endi välisagentidena arvele võtmist.

Putin kaitses toimuvaid läbiotsimisi Saksa televisioonile antud intervjuus, väites, et venelastel on õigus teada, millised vabaühendused saavad rahastust välismaalt ja milleks seda kasutatakse.

Läbi otsiti ka vähemalt kaks Saksamaa organisatsiooni – Konrad Adenaueri Fond (KAS) Peterburis ja Friedrich Eberti Fond (FES) Moskvas.

KASi mõttekoda on seotud Angela Merkeli erakonna kristlike demokraatidega ning FES Saksamaa peamise opositsioonierakonna – sotsiaaldemokraatidega.

Putin on süüdistanud valitsusväliseid organisatsioone välisvõimude huvides poliitikaga mängimises.

Paljud nimekad Venemaal tegutsevad organisatsioonid on kinnitanud, et välisagentideks tembeldamine on solvav ning toimuv meenutab Stalini-aegseid puhastusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles