Laste koolilõunad pääsevad võimuliidu kärpest

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Ivari Padar pidi eile taas kärpeplaanid valitsuskabineti nõupidamislauale laduma.
Rahandusminister Ivari Padar pidi eile taas kärpeplaanid valitsuskabineti nõupidamislauale laduma. Foto: Peeter Langovits

Kui suure osa eilsest valitsuskabineti istungist võttis taas vaidlus uue töölepinguseaduse üle, siis ülejäänud aeg öösse kiskunud istungist kulus ministrite kärpeplaanide läbivaatamisele.




Löögi alla lähevad ilmselt peretoetused ja politseinike-päästeametnike palgad. Enne kella 22 oli arutelu teemaks ikka endiselt sotsiaalministeeriumi eelarve vähendamine, mis nõuab kõige valusamaid otsuseid.



Mitmete ministrite haldusalaga oli selleks ajaks aga seis selge ja ka haridusminister Tõnis Lukas võis heameelt tunda – koolilõuna jääb lastele alles.



Peaminister Andrus Ansip peab valitsusliidu vaidlust uue töölepinguseaduse üle viimaste aegade kõige suuremaks erimeelsuseks ning seetõttu ka tõsiseks katsumuseks, mis ilmnes ka eilsel järjekordsel valitsuse koosmeele otsingu istungil. Erinevate seisukohtade selgeks rääkimiseks kulus kell 16 alanud koosolekul kolm tundi, kuid kokkuleppele ei jõutud selgi korral.



Edasiminekuks võib pidada seda, et sotsid astusid sammu tagasi oma ettepanekust tõsta töötuskindlustusmaks nelja protsendini, mille vastu olid tuliselt Reformierakond ja IRL.



Pealtnäha ületamatute vastuoludega silmitsi seisev valitsus on suutnud siiani püsima jääda. Viimaste nädalate jooksul on aga erakondade kuulujutuveskid jahvatanud hoogsalt. Sosistavad võimupartnerid üksteise vastu ja sekkuvad opositsioonipoliitikud.



Nii näiteks levis «eksklusiivne» info sellest, kuidas läinud nädala alguses kohtunud Reformierakonna peasekretär Kristen Michal ja Rahvaliidu esimees Karel Rüütli, kes saanud Michali käest pakkumise, et kui nad oleksid valmis valitsusse tulema, siis saaks ka Rahvaliidul kivina kaelas rippuv maadevahetuse kohtuasi kuidagi lihtsamalt lahendatud. Michali veendunud ja selge vastus: «Absurdne ja utoopiline jutt. Pole olnud.»



Või siis samade tegelaskujude ülesastumise versioon number kaks. Nimelt kohtunud nad läinud reedel Tartus, mil Michal oli uurinud Rüütlilt, et millistel tingimustel oleks nad valmis valitsusliiduga liituma. Kui Rahvaliit lubas Keskerakonnale teatada esmaspäeva hommikuks, kuidas nad käituvad peaminister Andrus Ansipi umbusaldushääletusel, mis üleeile läbi põrus, siis Rahvaliit venitas vastusega päeva võrra ja teatas teisipäeva hommikul, et nad siiski osalevad umbusaldushääletusel.



Siit loeb vandenõuteoreetik võimaluste uste lahtihoidmise välja küll. Michali vastus: «Ei ole kohtunud. Miks ma peaksin selleks Tartusse sõitma?!» Ja Rüütli: «Ei, me pole kohtunud.»



Eile levis teade, kuidas selle nädala teisipäeval olid kohtunud Keskerakonna liiderkuju Ain Seppik ja Reformierakonna noorpere Keit Pentus ja Rain Rosimannus. Väidetavaks jutuks võimalik koostöö ja et kes võiks sel juhul olla Ansipi asemel peaminister. Seppiku vastus: «Ei ole kohtumist toimunud. Pentusega me praktiliselt ei suhtle ja Rosimannusega rääkisime kuu või poolteist tagasi.»



IRL läks ka eilsele valitsuskabineti istungile teadmisega, et seal võib jõuda kas kokkuleppele või vastasel juhul ei ole Eestil enam valitsust. Aega eelarve riigikogule üleandmiseks on lihtsalt liiga vähe, kuna IRLi jaoks on viimane üleandmise piir järgmine neljapäev. IRL tunneb, et kokkuleppimises kulub liiga suur aur sotside ja Reformierakonna erimeelsuste vile peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles