Koolitulistamise vastased koolitused muutuvad üha populaarsemaks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Soome politsei Kauhajoki koolitulistamise järel sündmuspaigal.
Pildil Soome politsei Kauhajoki koolitulistamise järel sündmuspaigal. Foto: SCANPIX

Pingestunud kooliolukorra tõttu muutuvad õppeasutustes järjest populaarsemaks koolitused, mis õpetavad koolitulistamise ajal käituma, praeguseks on selle läbinud juba 370 haridusasutust.

Üsnagi räiget vägivalda on Eesti koolides endiselt palju, sest kodune raske olukord tuleb õpilastega kooli kaasa, kirjutab ajaleht Pealinn.

Tallinna haridustöötajate ametiühinguliidu esimehe Evi Veesaare sõnul jagub vanematel lastele aina vähem tähelepanu ning oma osa selles on hiljutisel majanduskriisil ning selle reaktsioonina kestval sotsiaalsel kriisil. «Majanduskriis on endaga nii palju halba kaasa toonud, seda näevad õpetajad laste pealt,» tõdes Veesaar. «Koolis muutub õhkkond aina pingelisemaks. Õpilaste vanematel pole tööd või kui üks leiabki töö, siis kusagil teises riigis. Pered lähevad lõhki. Lapsel pole inimest, kes teda ära kuulab, tihti ongi klassijuhataja ainuke.»

Kujunenud olukorra tõttu muutuvad õppeasutustes järjest populaarsemaks koolitused, mis õpetavad koolitulistamise ajal käituma. Koolitusfirma Paideia õpetab Eesti õpetajaid käituma olukorras, kus ühtäkki tuleb seista õpilase püstolitoru või noa ees. Praeguseks on koolituse läbinud juba 370 haridusasutust.

«See on lihtsalt õnn, et Eestis pole koolitulistamist seni ette tulnud,» ütles koolituse läbiviija Mart Raukas. «Õpetame, mida saab teha, et traagiline sündmus lõppeks võimalikult väheste ohvritega. Erikoolitus on suunatud kooli-, noorsoo- ja omavalitsusjuhtidele, kellest sõltub võimalikult operatiivne abi kutsumine ja adekvaatne käitumine.»

Koolitusel osalenud Tallinna Tehnikagümnaasiumi õppealajuhataja Silvi Aun peab seda väga vajalikuks. «Koolitulistamised on maailmas ju praegu aktuaalne teema,» tõdes ta. «Ka meie peaksime sellisteks juhtumiteks valmis olema ning õpetajatel on vaja teada, kuidas reageerida, kui mõnel õpilasel peaks pähe tulema tuli- või külmrelvaga kooli ilmuda.»

Liivalaia gümnaasiumi õpetaja Edith Asveit märkis, et sai koolituselt palju häid praktilisi ja professionaalseid nõuandeid. «Kui enne polnud mingit selget teadmist, mida üldse saaks teha või kuidas taolistes olukordades käituda, siis nüüd oskan mõelda enese jaoks strateegia, kuidas toimida. Koolitus kulus marjaks ära kooli kriisiplaani koostamisel.»

Põhja prefektuuri isikuvastaste kuritegude talituse juhi Rait Pikaro ütles, et vägivallakuritegude arv on viimase aastaga hüppeliselt kasvanud, sealhulgas on politseistatistikas kasvanud ka koolivägivallajuhtumite arv. «Kui 2010. aastal registreeriti politsei- ja piirivalveameti Põhja prefektuuris 51 koolikiusamise juhtumit, siis 2012 oli neid 80,» ütles Pikaro. «Seega kasvas juhtumite arv kahe aastaga umbes kolmandiku võrra.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles