Suri Briti endine peaminister Margaret Thatcher

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Briti peaminister Margaret Thatcher 2010. aastal.
Endine Briti peaminister Margaret Thatcher 2010. aastal. Foto: SCANPIX

Briti endine peaminister Margaret Thatcher suri täna, vahendab Reuters.

BBC kirjutab, et 87-aastane paruness Thatcher suri  insuldi tagajärjel täna hommikul. 20. sajandi pikima ametiajaga peaminister ja Suurbritannia ainus naissoost valitsusjuht elas viimastel aastatel avalikkusest tagasitõmbununa; teda kimbutasid tervisehädad.

Margaret Thacher oli konservatiivide peaminister aastatel 1979-1990. Thatcheri ametiaega jääb 1982. aasta Falklandi sõda Argentinaga.

Thatcheri, neiupõlvenimega Margaret Robertsi poliitiline karjäär sai alguse 1950. aastatel. 1959. aastal valiti ta alamkotta, kus ta esindas Põhja-Londoni Finchley valimisringkonda 33 aastat, edastas BBC.

Thatcher võitis 1975. aastal konservatiivide sisevalimistel endist peaministrit Edward Heathi ja juhtis erakonna kolmele järjestikusele valimisvõidule 1979., 1983. ja 1987. aastal.

Michael Howard, kes oli tooride juht aastatel 2003-2005, nimetas usutluses telekanalile Sky News Thatcherit «Briti poliitika titaaniks».

«Usun, et ta päästis riigi, ta kujundas ümber meie majanduse ning läheb ajalukku ühe meie suurema peaministrina,» ütles Howard.

Parempoolsed ülistasid Thatcherit Briti majanduse päästmise eest, vasakpoolsed seevastu süüdistasid riigi traditsioonilise tööstuse lammutamises.

Maailmaareenil oli Thatcheril eriti lähedane suhe USA omaaegse presidendi vabariiklase Ronald Reaganiga. Thatcher oli ägedalt vastu sidemete tihendamisele Euroopaga, tema ametiaega jäi ka 1982. aasta Falklandi sõda Argentinaga.

Pinged valitsuses ja erakonnas ning madal reiting viisid 1990. aasta novembris Thatcheri tagasiastumiseni, peaministriks sai John Major.

Pärast mitut insulti soovitasid arstid «raudsel leedil» 2002. aastal avalikest esinemistest loobuda.

Dementsuse süvenemise tõttu ilmus Thatcher üha harvemini avalikkuse ette, detsembris eemaldati talt kasvaja. Tema tütar on öelnud, et talle tuli korduvalt meelde tuletada, et tema abikaasa Denis suri juba 2003. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles