Saaremaa sai esimese soomlasest vaimuliku

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhu Katariina kirik.
Muhu Katariina kirik. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eile pühitseti Muhu Katariina kirikus ametisse diakon Lauri Lehtinen. Teenistusel osalenud Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskopi Andres Põderi sõnul on üsna harukordne, et välismaalane Eestis kirikutööle pühitsetakse.

Lauri Lehtinen, kes on Saaremaaga seotud olnud üheksakümnendate aastate algusest ning on siinsetes kirikutes ka jutlusi pidanud, ütles Oma Saarele, et soovis saada oma töö tegemiseks ka tunnistust.

«Kui siinse kirikuõpetaja Anti Toplaanega tuttavaks sain, olin Soome Rahumissiooni väikese piirkonna juhataja ning kuna Saaremaa otsis Soomest sõpruskogudusi, siis sattusin siia esimest korda 1992. aastal,» meenutas värske diakon.

Edasi tuli juba soov eesti keelt õppida, et saaks saarel ka jutlusi pidada.

Peapiiskop märkis, et kuna diakonil on kõik vaimuliku õigused ja kohustused, kergendab uue diakoni ametisse pühitsemine kindlasti siinse praostkonna õpetajate tööd.

Asjaolu, et välismaalane pühitseti kirikuametisse Saaremaal, on aga peapiiskopi sõnul üsnagi erakordne.

«Eestis on küll teeninud palju teiste maade vaimulikke, see on päris pikk ja aktiivne traditsioon, kuid harukordne on see, et teise kiriku liige pühitsetakse Eestis diakoniks. Minu teada on seda mujal Eestis kolmel-neljal korral varem juhtunud, kuid Saaremaal mitte,» tõdes peapiiskop.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles