Allilmajõugud 20 aastat hiljem – tapetud või vangis

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: politsei, arhiiv

Kahekümne aastaga on Eesti organiseeritud kuritegevus kõvasti muutunud.


Postimehe käsutuses olevatelt üheksakümnendate arhiivifotodelt vaatavad vastu noored ja uljad mehed, kellest vaid üksikute vastu on saatus hiljem armuline olnud. Paljud on tapetud, osa istub vangis ja vaid mõned on tänapäeva mõistes edukad.



Toonaste Tallinna ja Ida-Virumaa grupeeringute vahe seisnes muu hulgas selles, et kui esimesed armastasid pidude käigus ühel hetkel ühispildile koguneda, siis Ida-Virus oli levinud komme lasta ennast kogu seltskonnaga fotograafi ateljees jäädvustada.



Uhkeldav TALLINN


1Kaks kunagist kuritegelikku autoriteeti saunapeol – eestlaste juhiks tõusnud Meelis Lao (vasakul) ja hilisem Krasnodari grupeeringu juht Mihhail Gorbatšov. Esimese karjäär on kulgenud tõusude ja mõõnadega, ent viimases Äripäeva rikaste edetabelis 1,2 miljardi krooni suuruse virtuaalse varandusega 27. koha hõivamine tähendab siiski elus mõningast edasiminekut.



Eesti organiseeritud kuritegevuses särava lennu teinud Krasnodari jõugu liider Mihhail Gorbatšov pidi aga allilma kirjutamata reeglite rikkumise tõttu lindpriiks kuulutamise järel põgenema Eestist Poola kindlustalusse, kus talu hooldanud tuttav poolakas ta juba pool aastat hiljem koos endise miilitsamajori tütrest naisega maha lasi ja sama krundi hoovile mattis.



2Samal peol tehtud grupipildil on keskel juba toona autoriteedi staatust nautinud Meelis Lao koos noorte austajatega. Vasakpoolsem neist on hilisem Eesti olümpiakoondise liige vabamaadluses, Viljandi linna hirmuna tuntud Küllo Kõiv, kes hukkus 90ndate lõpus autoavariis. Parempoolseim, vööl demonstratiivselt püstolit kandev ja nägu moonutav mees on endine maadleja Arvi Aavik, kes hiljem ajas Lõuna-Eestis metsaäri. Ehk siis tegutses valdkonnas, millega seotud inimesed praegu jõukusega ei hiilga.



3See foto näitab lühikeseks jäänud tähelendu. Jõuliselt Eesti organiseeritud kuritegevuses esile kerkinud Krasnodari grupeering peab 1993. aastal ühes Tallinna restoranis pidu. Esimeses reas kükitab, ühes käes šampanjaklaas ja teises Marlboro sigaret, jõugu juht Mihhail Gorbatšov.



Tema selja taga seisab paremalt neljandana Toomas Kopelman – vitaalne naistelemmik, kes jõugul tekkinud probleemide tõttu hiljem Lätti põgenes ja kelle lasi kümmekond aastat tagasi Poolas grupeeringu kunagises kindlustalus maha seesama talumees, kes kustutas aastaid enne seda jõugu kunagise liidri Gorbatšovi eluküünla. Nimelt oli mees Ford Scorpioga hoovile sõitnud Kopelmani nähes kartma löönud, et äkilise loomuga mees saabus temaga arveid klaarima...



Kopelmani vasakul käel seisab Kostja Lõsõi ehk Kiilakas, kes puutus esimest korda politseiga kokku, kui asus krasnodarlaste nimel maksustama Eesti autofirmasid (neile n-ö katust pakkuma) ja politseinikud teda ninapidi vedasid, kui kokkulepitud kohtumisel ühe autofirma juba olemasolevat «katust» mängisid. Praegu viibib Lõsõi vabaduses.



4 Eesti vana kooli kurjategijate nostalgiahetk Rummus. «Teet! Siin mina oma kuberikus koos noorte huligaanidega. Ole tubli. Leo. November 1995.» Nii on foto taha kirjutanud Leo Pulst (keskel), kes sai tuntuks mõned aastad hiljem, kui lõikas Tallinnas kodutul mehel justkui naljaviluks kõrvad peast ja seejärel tappis ta.



Fotol parempoolseim on Marek Võrk, endise nimega Tuvike, kes sai hiljuti kuulsaks sellega, et viskas süütepudeleid meediaärimees Hans Luige omaste kodudesse ning mõisteti selle eest pikaks ajaks vanglasse.



5Taas mälestus tsoonist. Noore mehena poseerib alumisel naril tehtud ühispildil hilisem Eesti autovaraste kroonimata kuningas Stanislav Volkov (keskmine, mustas kampsunis).



Kuigi mees on pidevalt üritanud vältida enda sidumist otseste kuritegudega, on politsei pidev huvi tema vastu tinginud olukorra, et mees on pidanud viimastel aastatel mitmete pahanduste eest korduvalt kohtu ees selgitusi andma. Olgu siis põhjuseks maksupettus, võõra vara kasutamine või väljapressimises osalemine...



IDA-VIRU vennaskonnad

pöörasid tülli


6Fotol lõbutseb endise Ida-Viru kuritegeliku autoriteedi Valeri Mihhailovi ehk Golova jõuk. Neist parempoolseim, otse fotoobjektiivi vaatav on kamba «killer» ehk professionaalne tapja Valeri Trofimov (nr 1), kelle hingel võib olla päris mitu inimelu. Lennukas karjäär jõhkardile endale aga õnne ei toonud, sarnaselt oma ohvritega leidis temagi vägivaldse otsa.


Paremalt teine on Grigori Saratšinski (nr 2), kes erinevalt mitmest jõugukaaslasest elab tänaseni, kuid redutab kunagise tööandja ja sõbra Golovaga tekkinud rahaliste arusaamatuste tõttu välismaal.



Veidi paremini on läinud esiplaanil küljega oleval Vladimir Volosovil (nr 3). Allilmas hüüdnimega Volos tuntud mees toimetab Ida-Virumaal, ent eriline edu ja hiilgus teda äris ei saada.



Volosi selja taha jääv jõugu juht Golova ehk Valeri Mihhailov (nr  4) on kunagi väljapressimise ohvriks langenud ärimehelt saadud ülirasketest kuulihaavadest küll paranenud, ent vigastused jäävad teda segama elu lõpuni.



Eri kuritegude eest 14 aastat vangis istunud Golova vabanes kaks aastat tagasi ja tegutseb praegu Ida-Virumaal ühe Tallinna kütusefirma filiaali juhina, väidetavalt siiski suurema eduta.


Viienda, fotol kõige vasakpoolsema kiilaspäise meesterahva isik jäi toimetusel tuvastamata.



7Teine Ida-Virumaa tuntumaid ja kahtlemata elujõulisemaid grupeeringuid oli nn vendade Satšukkide jõuk, mille jõuline liider Sergei (fotol vasakul) alias Satša viisteist aastat tagasi oma autos Kalašnikovi valangutest sõelapõhjaks lasti.



Paremini läks tema nooremal vennal Vassili Satšukil, keda võib endistest Ida-Viru kuritegelikest liidritest julgelt üheks edukamaks nimetada. Juba kuritegeliku karjääri alguses Satšukkide jõugu ajuks peetud Vassili on praegu Ida-Virumaa tuntud inkassofirma juht ja ametlikult legaalse taustaga. Vahepealsetel aastatel on aga temalgi olnud seadusega probleeme. Mehe pikim vangistus kestis seitse aastat ja praegugi on ta kohtu all süüdistatuna kütusepettuses, ka on ta pidanud vahepealsetel aastatel vahelduva eduga kartma oma elu pärast.



8Kõrvalfotol on Satšukkide grupeeringu nn Narva tiib. Neist vasakpoolsem on Sergei Ivanov ehk Lõska, kes siiani suurema särata piirilinnas toimetab.


Keskel hoiab hantlit Barkanov, kelle elutee on nüüdseks viinud Kiviõlisse, kus ta omamoodi autoriteedina politsei huviorbiidis püsib.


Parempoolsem mees on Aleksandr Botšarjov ehk Botšjar.



9Värvikamaid fotosid on kindlasti ateljees tehtud grupipilt, millel poseerivatest meestest kasvas hiljem välja kolm rivaalitsevat ja üksteise liikmeid tapnud grupeeringut. Ent siin fotol ollakse veel sõbralikes suhetes. Meeste seljas olevad riided annavad aimu sel ajal moes olnud rõivabrändist – koguni neli poseerijat kannab Chaneli reklaamlogoga pusa. Oli see siis tingitud  uhkeldamissoovist või asjaolust, et Virumaale oli äsja saabunud mõni kahtlase taustaga rõivapartii, kust endale soodsalt uhkeid riideid soetada sai...



Fotol kükitab alumises reas paremalt teisena endine autoriteet Andrei Andrejev (nr 1), kuritegelikus maailmas tuntud hüüdnimega Kartina. Tedagi on aastate jooksul tappa üritatud, aga saatus on meest kuulist säästnud. Vanglatrellidest siiski mitte, viimati vabanes ta kinnipidamisasutusest napp kuu aega tagasi.


Alumises reas paremalt neljandana (nr 2) kükitab Sergei Butko ehk Butja – mees, kelle Satšukkide grupeering hiljem Narvas tappis.



Keskmises reas on tuntud kriminaal Juri Fjukov (nr 3) ehk Fjuka, kelle elutee lõppes Peterburi kuulsas Krestõ vanglas. Tema kõrval (nr 4) kükitab hilisem tuntud poksija Igor Rjabov, kelle kõrval poseerib toimetusel tuvastamata jäänud mees (nr 5), keda aga ühel kõrvalolevaist fotodest ateljees poseerimise käigus teine tuttav naljaviluks Makarovi püstoliga sihib.



Fotol alumises reas kõige parempoolsem Chaneli pusas mees on juba varem mainitud Kiviõli autoriteet Barkanov (nr 6). Tagareas  vasakpoolseim on aga hiljem ühe grupeeringu liidriks tõusnud ja mõne aja pärast tapetud Anatoli Russakov (nr 7).



Tagareas paremalt kolmas on allilmas hüüdnime all Nebudi (nr 8) tuntud Sergei Petrov. Tema sai oma nime silmalaugudele tätoveeritud kirja Ne Budi ehk eesti keeles «Ära ärata» tõttu. Võimalik, et see tõi mehele õnne, sest tema on üks nendest, kes siin fotol naeratajatest tänaseni elus on.



10Sellel fotol olevate isikute tuvastamine osutus toimetusele paraku üle jõu käivaks ülesandeks, ent detailid kõnelevad enda eest. Pildi paremas servas olev lühend K-Järve 90 näitab foto tegemise kohta ja aega, samuti on see ere tõestus toona sealses allilmas levinud omapärasele kombele lasta end kriminaalse seltskonna sõpruse kinnituseks üheskoos fotole jäädvustada.



Eraldi tähelepanu väärivad fotol oma jõu demonstreerimiseks välja võetud Makarovi püstol ja ühe poseerija peas ilutsev ahvatleva läänemaailma reklaamkirjaga Rakennus (ehitus – soome k) valge suusamüts.



11Teine ateljees tehtud foto ei vaja samuti olulisi kommentaare. Mida peaks sümboliseerima meeste käes ilutsev puutoigas? Kas seda, kui raske on nende tehtud pakkumisele ära öelda?



12Kolmandal ateljees tehtud fotol poseerib kunagine kurjategijate uus põlvkond. Tegemist on kakskümmend aastat tagasi Kohtla-Järvel puhkenud jõukude rivaliteedi käigus tekkinud ühe löögirusikaga – nn Metallistidega.



Tagareas Saksa sõjakiivrit kandvat Juri Jakovlevi tuntakse kuritegelikus maailmas hüüdnimega Dotsent (kuulsast Vene komöödiafilmist). Kui filmi-Dotsent oli hirmuvalitsejast autoriteet, siis sellel fotol poseeriva Dotsendi lend kriminaalses maailmas nii uljaks ei kujunenud, praegu on tegemist põhimõtteliselt tavalise Kohtla-Järve tänavahuligaaniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles