Anvelt: loodan, et uuele peadirektorile antakse võimalus vastutust jagada

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Postimees/Scanpix

Riigikogu õiguskomisjoni liige Andres Anvelt rääkis, et ülitsentraliseeritud politseis tuleks vastutust tunduvalt rohkem jagada ja ta loodab, et kui Elmar Vaher saab peadirektoriks, siis antakse talle see võimalus.

Täna selgus, et siseminister Ken-Marti Vaher esitab politsei- ja piirivalveameti peadirektori ametikohale praeguse Põhja prefekti Elmar Vaheri.

«Toetan Vaheri kandidatuuri igati kui väga positiivset ideed,» kommenteeris Anvelt ministri otsust. «Esiteks sellepärast, et Elmar Vaheril on seljataga sisuliselt kõigi erinevate politseistruktuuride juhtimise kogemus. Ta on alustanud n-ö rohujuure tasandilt, tõusnud kriminaalpolitsei juhiks. Ta on olnud mitu aastat Põhja prefekt ja tunneb korrakaitsepolitsei köögipoolt läbi ja lõhki.»

Anvelti hinnangul on Vaheril kõik eeldused olemas.

«Inimesena on ta tasakaalukas, ta ei ole uisapäisa rapsija ning oskab inimestega hästi suhelda,» kiitis ta. «Mina ei näe tänasel päeval midagi sellist, mis talle eriti vastu räägiks. Vanus on kah paras.»

Anvelti hinnangul on riigikogus Vaherile toetus kõrge. «Kindlasti on vaja ära kuulata tema visioon, missugusena näeb ta politsei arengut, kriisist väljatulekut ja ühendametiga edasiminekut,» rääkis ta.

Anvelt meenutas, et poolteist aastat tagasi tuli siseministeerium välja natuke liiga kosmilise mõttega, mis muutus seaduseks, ja mille tulemusel muutus politsei ülitsentraalseks organisatsiooniks.

«Mingil määral maksis see kätte viimasele politsei peadirektorile Raivo Küüdile, kui tema laua tagant käisid läbi mitte ainult kõik teenistuslikud juurdlused, mida on aastas sadu, vaid ka kõik personaliotsused jne,» rääkis Anvelt.

«Politseis tuleks vastutust tunduvalt rohkem jagada ja ma loodan, et Elmar Vaherile antakse see võimalus,» lisas ta. «Eks me näe, missugused on siseministri järgmised sammud ja kas ta laseb ülitsentraliseeritust leevendada.»

Anvelti hinnangul ei pruugi Vaher suuta organisatsiooni arengusse piisavalt panustada, kui ta peab tegelema hommikust õhtuni bürokraatlike allkirjastamistega.

Küsimusele, miks on Vaher parem valik kui eelmine kandidaat Priit Kama, vastas Anvelt, et Vaher tunneb organisatsiooni läbi ja lõhki.

«Mind häris see, et Kama puhul kumas läbi erakondlik kuuluvus, mis ei ole politseisse tulekul normaalne,» lisas ta. «Ma imestasin, et ta sellisel ametikohal nagu vanglate osakonna juht, ei ole seda probleemina näinud.»

Anvelt märkis veel, et politseil on kõige vähem vaja, et hakkaks pihta hirmus reformimine, mis mõjutaks inimesi struktuuri alumises otsas. «Kui räägime kõrgematest juhtimisstruktuuridest, siis seal on kindlasti vaja õhku välja lasta, aga see ei tohi mõjutada igapäevase töö tegemist,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles