IRL toetab kaasamisseaduse loomist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Andres Haabu / Postimees

IRLi eestseisuses toimus täna esimene arutelu rahvakogu ettepanekute üle ja erakond otsustas, et toetab kaasamisseaduse loomist.

Sellise seadusega reguleeritaks rahvaalgatusena esitatud ettepanekute arutamist ja inimeste osalemist õigusaktide ettevalmistamisel.

«Rahvakogu näitas, et paljud inimesed soovivad rohkem kaasamist otsustusprotsessidesse. Kaasamisseadus paneks paika kaasamisreeglid ja kodanike võimalused teha ettepanekuid, mida nii riigikogu kui kohalikud esinduskogud peavad arutama,» rääkis IRLi esimees Urmas Reinsalu.

Kaasamisseadus kohustaks Reinsalu sõnul teatud hulga allkirjade olemasolul rahvaalgatusena esitatud ettepanekuid arutama nii riigikogu komisjonides kui ka kohalikul tasandil. Praegu on võimalus ühel protsendil hääleõiguslikel valla- või linnaelanikel teha kohaliku elu küsimustes kohalikule esinduskogule algatusi eelnõude algatamiseks.

«Oluline on, et inimesed saaksid oma seisukohtadega poliitikat mõjutada, et neid kuulataks ja poliitikud ise annaksid aru. Avatud ja lugupidav arutelu ühiskonnas toimuva üle on märk kodanikuühiskonna küpsusest,» ütles Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles