MISA vähendas toetust Reformierakonna poliitikute filmidele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Keit Pentuse lugu algab lasteaiast ja mainib ära ka tema pulmapeo.
Keskkonnaminister Keit Pentuse lugu algab lasteaiast ja mainib ära ka tema pulmapeo. Foto: Repro

Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA) otsustas vähendada Reformierakonna poliitikutest filme teinud AS-i Inforing projektile «Tuntud ja tundmatu Eestimaa» antavat toetussummat 10 000 euro võrra, viidates kahele pisemale rikkumisele. Samuti muudeti konkursijuhendit, et edaspidi poliitfilme riigi raha eest teha poleks võimalik.

Kui algselt oli projektile määratud toetus 77 289,15 eurot, siis sügisel vähendas MISA seda 2808 euro võrra ja nüüd omakorda veel 7448,12 euro ulatuses.

MISA hindamiskomisjon tuvastas, et AS Inforing ei täitnud endale võetud kohustust, mille alusel pidid toodetud telesaated eetrisse jõudma populaarseimal eetriajal ehk vahemikus kell 19-23. Samale puudusele juhtis tähelepanu ka riigikontroll.

Samuti oli AS Inforingi projektis probleeme eestikeelsete subtiitritega ning saadetes ei kajastatud ka kõiki taotlusega lubatud valdkondi nagu näiteks Eestile omaseid tooteid ja teenuseid või rahvapühade temaatikat.

«Kuna projekti puhul peame lähtuma rahastaja reeglitest ja mitte emotsioonidest, siis rohkem polnud hindamiskomisjonil projektile võimalik etteheiteid teha,» ütles MISA juhataja Tatjana Muravjova.

«Kuna projekti puhul peame lähtuma rahastaja reeglitest ja mitte emotsioonidest, siis rohkem polnud hindamiskomisjonil projektile võimalik etteheiteid teha.»

«Mõistagi oli arutlusel ka toodetud materjali poliitilise tasakaalustatuse teema, kuid ühtegi lepingutingimust sellega ei rikutud,» lisas Muravjova.

«On selge, et taolised projektid ei ole mõeldud poliitikaks ja sarnaste olukordade vältimiseks otsustasime muuta konkursijuhendit, sõnastades eraldi poliitikute kaasamisega seonduvad kohustused. Seeläbi tekib meil edaspidi õiguspärane võimalus sekkuda.»

«See kogemus toob konkreetseid täiendavaid regulatsioone kõigile ja kuigi meie nõuded ei ole kaugeltki leebed, muutuvad need edaspidi karmimaks. Bürokraatlikku absurdi me siiski laskuda ei soovi, sest oleks väga kahetsusväärne kui MISA piirangud ei võimaldaks tulevikus teha kõige paremas mõttes häid ja asjakohaseid projekte,» lisas Muravjova.

Mullu sügisel selgus, et selle projektiraha eest on tehtud hulk Reformierakonna poliitikute portreefilme. Kokku valmistas Inforing 18 telesaadet, mille peategelasteks olid teiste seas Reformierakonna poliitikud Mati Raidma, Kristiina Ojuland, Keit Pentus-Rosimannus, Andrei Korobeinik,  Jüri Jaanson ja Tiina Lokk.

Projekti aruande hindamiskomisjoni liikmeteks olid MISA kodanikuhariduse ja rände üksuse juht Rain Sannik ning kodanikuhariduse ja rände üksuse koordinaator Mari Valgepea. Väljastpoolt MISA hindasid projekti vastavust reeglitele Liana Roosmaa ning Marit Valge. Protsessi vaatlejatena osalesid hindamiskoosolekul Riigikogu liige ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimees Jevgeni Ossinovski, MISA nõukogu aseesimees Mart Nutt (Isamaa ja Res Publica Liit), Riigikogu liige Urmas Klaas (Reformierakond), Riigikogu liige Yana Toom (Keskerakond) ning Riigikogu liige ja MISA nõukogu liige Eldar Efendijev (Keskerakond).

Projektikonkurssi «Ühine meediaväli ja võrdne kohtlemine» rahastati 75 protsendi ulatuses Euroopa Kolmandate Riikide Kodanike Integreerimise Fondist ja 25 protsendi osas riigieelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles