Allik: pidasin silmas, et Venemaa ambitsioonid ei seostu üksnes Eestiga

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik.
Jaak Allik. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Riigikogu sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni liige Jaak Allik selgitas oma eilset sõnavõttu ETV saates «Välisilm» ning märkis, et Eesti ainuüksi ei ole Venemaad huvitanud ja meie riigi julgeolekut tuleb vaadata laiemas Euroopa kontekstis.

Allik selgitas, et Krister Parisele antud intervjuus oleks pidanud ta rõhutama, et Vene riik ei ole kunagi ainult Eestile kallale tunginud, Eesti aladel toimunu on sündinud suuremate sõjategevuste käigus. «Ükskõik kas tegu oli Liivi sõja või Teise maailmasõjaga, ka 1939-1940. aasta sündmused – need toimusid ju ka Leedu ja Lätiga. Samuti Soomes. Soome aga hakkas vastu. Eesti konkreetselt ei ole Venemaad huvitanud.»

Ta lisas, et tema hinnangul on kummaline rääkida spetsiifilisest Vene ohust ainult Eestile, lahus meie NATO ja Euroopa Liidu liikmesusest.

«Kui rääkida praegusest ohust, siis selle hindamiseks tuleks vaadata NATO ja Venemaa vahekorda ja sealt tuletada, kas oht suureneb või väheneb. Hirmutada Eesti rahvast spetsiifilise Vene ohuga, kui Eesti on NATO liige, on minu jaoks arusaamatu.»

Allik lisas, et üksi me 21. sajandil oma riiki kaitsta ei saa, seda tuleb teha koos liitlastega.

«Meie eesmärk peaks olema aidata kaasa Venemaa, Ameerika Ühendriikide, kui NATO juhtivjõu, ja Euroopa Liidu suhete paranemisele. Meie julgeoleku garantii on head suhted Venemaa, NATO ja USA vahel.»

Allik märkis, et ajaloolasena ei eita ta ilmselgeid fakte nagu Vabadussõda, Nõukogude okupatsioon ja küüditamine.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles