Pomm poja ristiisale

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohtus algas ärimees Igor Savenkovi mõrvata üritanud meeste kohtuprotsess. Pildil on kannatanu Igor Savenkov.
Harju maakohtus algas ärimees Igor Savenkovi mõrvata üritanud meeste kohtuprotsess. Pildil on kannatanu Igor Savenkov. Foto: Peeter Langovits

Harju maakohtus täna alanud pommiatentaadi kohtuprotsessil on õhus elektrit. Riiklik süüdistaja, endine eriti tähtsate asjade uurija Jüri Kasesalu peab tõestama, et pankrotis viinaärimees Igor Savenkovi tapmiskatse taga on mehe kunagine peretuttav, avalikkuse jaoks arusaamatul moel miljonäriks saanud Ralf Miller, sünnipärase nimega Vladimir Milakov

Milleri kaitsja, endine Tallinna politsei mõrvauurija Argo Küünemäe üritab kohut veenda vastupidises – selles, et mingit tapmiskatset pole toimunud. Savenkovi naisele kuuluva Mercedese maasturi alt leitud lõhkekeha oli pelgalt mulaaž ja polnud mõeldud kellegi tapmiseks.

Väidetav kuritegu toimus mullu 31. mail. Kui see õnnestunuks, olnuks ohvreid kaks. Savenkov ja tema 11-aastane poeg. Tõsi, laps poleks tohtinud Savenkoviga samas autos istuda. Harilikult viis poisi pere muusikaakadeemia vastas asuvast kodust mõnesaja meeti kaugusele jäävasse eliitkooli tema ema.

Ent sel hommikul läks kõik teisiti. Savenkovid magasid sisse ja neil läks kiireks. Poeg pidi jõudma kooliekskursioonile, mille alguseni jäid napid kümme minutit. Seetõttu otsustas endine suurärimees tol hommikul poisi ise autoga kooli viia.

Kui Savenkov Rävala puiestee 19 korterelamu all asuvas kinnises garaažis auto käivitas ja kohalt võttis, käis vali klõpsatus. Auto roolis olnud kogukas ärimees kirjeldab seda tundena, nagu olnuks naise maastur nööriga kuhugi külge seotud ja nöör auto jõule järgi andes katkes.

Savenkov peatus ja juhi kõrvalistmel olnud poeg läks äsja välja uurima. Ülikonnas ja valge särgiga ärimees istus ise roolis edasi. Auto alla vaadanud poeg teatas, et autol oli lahti tulnud kardaan. Et oli kiire ja masin sõitis, otsustas Savenkov tehnilise probleemiga tegeleda hiljem.

Ta viis poja kooli ja suundus Swisshotelli igapäevasele treeningule. Tund hiljem sõitis ta sealt tööle Tartu maanteel keskturu vastas asuvasse kontorisse. Parkimiskohale tagurdades kuulis ärimees, et midagi on justkui endiselt ratta küljes.

Savenkov võttis autost käteräti ja kummardus asja uurima. Silma jäi auto põhja külge teibitud võõrkeha. Ettevõtte mehhaanik – sapöörikogemusega töömees tuli ja uuris auto põhja spetsiaalse peegliga üle.

Kõigile ootamatult teatas kohkumisest suured silmad teinud mehhaanik, et Savenkovi auto all on lõhkeseadeldis kahe granaadiga F1. «Siis ma hakkasin kiiresti mõtlema,» meenutas Savenkov eile.

Et ärimehest olid koju jäänud naine ja täisealine tütar, kelle kasutuses olnud BMW seisis kinnises parklas Savenkovi maasturi kõrval, kartis ärimees halvimat: et tütregi auto võib olla mineeritud.

Nii kihutasid kogukas ettevõtja ja tema kaks abilist Rävala puiesteele asja kontrollima. Selgus, et kahtlus oli asjatu. BMW oli puhas. Ainsana leidsid mehed Mercedese tühjalt parkimiskohalt granaadi splindi.

Savenkov naasis tööle, võttis ettevõtte väikebussi ja siirdus ühele kohtumisele. Ettevõtte hoovile seisma jäänud mineeritud mersust teatasid päästeameti demineerijatele tema alluvad. Kell oli jõudnud tiksuda juba keskpäeva.

Kuus tundi hiljem tegid päästeameti demineerijad lõhkekeha – plastiktorusse surutud 205 grammi trotüüli ja selle otstesse paigaldatud lahinggranaadid F1 ja RG-42 Tallinna lähistel kahjutuks. Pauk oli kõva.

Kui see plahvatanuks auto käivitamisel Rävala puiestee 19 garaažis, jäänuks kesklinna uhke, mitme prominendi koduks olev korterelamu akendeta. Kokku on selles majas 110 korterit ja seitse äripinda.

Õnneks nii ei juhtunud. Ehkki pomm oli ekspertide hinnangul ehitatud nii, et see käivitub auto kardaani pöörlema hakkamisel. «Kaitsepolitseinikud õnnitlesid mind ja minu poega teise sünnipäeva puhul,» rääkis Savekov.

Ent nüüd vajas tõendamist kõige keerulisem. Kes selle põrgumasina Savenkovi autole paigaldas. Kaks kuud uurimist ja kaitsepolitsei arvas asja lahendanud olevat – pommipanijaks oli Savenkovi endine peretuttav Ralf Milakov.

Mees, kellele eraisiku pankrotis olev Savenkov võlgnes tol hetkel ligi poolteist miljonit eurot. «Igor, ma vabandan, et nii juhtus,» teatas Miller eile oma poja kunagisele ristiisale kohtus.

Kuidas täpsemalt keeruline kuritegu lahendati ja mis on selle asjaolud, loe homsest Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles