UNICEF: Eesti asub laste heaolu edetabelis 23. kohal

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

ÜRO lastefond UNICEF avaldas oma värske raporti laste heaolu kohta arenenud majandusega riikides, maailma 29 eduka riigi võrdluses on Eesti 23. kohal.

Esimesel kohal värskes laste heaolu edetabelis on taas Holland, järgnevad kolm Põhjamaad: Norra (2.), Island (3.) ja Soome (4.). Neli Lõuna-Euroopa riiki: Kreeka (25.), Itaalia (22.), Portugal (15.) ja Hispaania (19.) asetuvad samas tabeli alumisse poolde.

Eesti asub 29 riigi seas 23. kohal. Kõige paremad tulemused on Eestil hariduses, mille poolest asetume teiste riikide võrdluses 13. kohale. Alla tõmbab kohta edetabelis kõige enam laste riskikäitumine, mille poolest jääb Eesti 26. kohale. Muuhulgas toodi uuringus välja, et Eesti on üks viiest riigist, kus alla 30 protsendi lastest sööb iga päev puuvilju. Teisalt paistis silma, et üle 20 protsendi noortest on olnud purjus rohkem kui kaks korda oma elu jooksul.  

Eestist veelgi kehvemini on laste heaolu tagamisega hakkama saanud Läti (28.) ja Leedu (27.), tabeli lõpukoht on Rumeenial.

UNICEFi võrdlusest jäid välja Austraalia, Bulgaaria, Küpros, Jaapan, Malta ja Uus-Meremaa, sest nendelt ei õnnestunud uuringu koostajatel saada piisavalt vajalikke andmeid.

Raporti koostamisel võeti arvesse laste elu viit aspekti: materiaalne heaolu, tervis ja ohutus, haridus, käitumuslikud riskid ning keskkond ja elamistingimused.

Uuring näitas, et riigi SKT ja laste üldine heaolu pole tingimata seotud. Näiteks asetus Sloveenia laste heaolu edetabelis kõrgemale kohale kui Kanada, Tšehhi kõrgemale kui Austria ja Portugal kõrgemale kui USA.

Raporti hinnangul tõestab selline rahvusvaheline võrdlus, et laste vaesust pole võimalik ka maailma rikkamates riikides vältida, ent see sõltub väga paljuski riikide poliitikast ning mõnedel riikidel õnnestub teistest palju paremini kaitsta kõige haavatavamaid lapsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles