Reform tahab alustada Rahvaliiduga läbirääkimisi

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna juhatus täna erakorralisel istungil.
Reformierakonna juhatus täna erakorralisel istungil. Foto: Peeter Langovits

Reformierakond ja IRL alustavad suure tõenäosusega juba homme läbirääkimisi koalitsiooni moodustamiseks Rahvaliiduga, kuid ei välista ka sotside järeleandmiste korral võimuliidu jätkumist ka nendega.


Peaminister ja Reformierakonna esimees Andrus Ansip ütles täna ajakirjanikele, et Reformierakond ootab sotside kompromissettepanekuid töölepinguseaduse ja riigieelarve asjus ning kui sotsid tulevad vastu Reformierakonna ja IRLi soovidele, oleks see suurepärane ning võimuliit saaks jätkata. 

Peaministri väitel on parteid praeguseks leppinud kokku, et töötuskindlustusmaks jääb kolme protsendi peale, töötute hüvitised 1. juulist ei tõuse, kuid vaidlus on selle üle, mis saab 1. juulist kehtima hakkava töölepinguseaduse sellest osast, mis muudab firmade jaoks koondamise kergemaks.

Sotsid tahavad, et koos töötute uute hüvitiste kaotamisega muudetaks ka koondamine firmade jaoks keerulisemaks kui näeb ette peatselt kehtima hakkav seadus, kuid Reformierakond ja IRL pole sellega päri.

Sisuliselt esitasid Reformierakond ja IRL täna sotsidele ultimaatumi - kui te meie soovidega ei nõustu, siis hakkame otsima paremat kaupa teiste parteidega. 

Ansip ütles, et esmajärjekorras alustatakse läbirääkimisi Rahvaliiduga, mille esimehe Karel Rüütliga on ta juba isiklikult vestelnud ja kes on lubanud arutada pakkumist koalitsiooni moodustamiseks.

Ta märkis, et nii kaua kui tema on peaminister, Keskerakonda võimuliitu ei kaasata. Riigikogus on veel esindatud erakond Eestimaa Rohelised.

Reformierakonna täna kogunenud juhatus otsustas teha IRLile ettepaneku ühise delegatsiooni moodustamiseks läbirääkimisteks teiste parteidega ning tõenäoliselt alustatakse kohtumisi Rahvaliidu esindajatega homme.


Kolm praegust võimuparteid on juba mõnda aega vaielnud 1. juulist kehtima hakkava töölepinguseaduse ja uute töötute hüvitiste üle ning täna kohtusid kokkuleppe saamiseks ka parteijuhid Andrus Ansip, Mart Laar ja Jüri Pihl, kuid kokkuleppele ikkagi ei jõudnud.

Sotsid on varem soovinud tõsta töötuskindlustusmaksu varem kokku lepitud kolme protsendi asemel nelja protsendini, mis võimaldaks töötukassale lisaraha hüvitiste maksmiseks. Reformierakond ja IRL on aga maksutõusule jäigalt vastu.

Võimuliitlased moodustasid sel nädalal oma esindajatest erikomisjoni, et töölepinguseadusevaidlusele lahendus leida, kuid komisjon kokkulepet ei leidnud. Lahendus jäi saabumata ka eile valitsuskabineis, kus selle üle vaieldi mitu tundi.

Ansip ütles täna, et töölepinguseaduse läbirääkimiste üle on valitsus erinevatel nõupidamistel ühtekokku  kulutanud juba üle 15 tunni, kuid ikkagi ollakse tupikus. «See on masendav ja nördimapanev,» lisas ta.

Töölepinguseaduse muutmine ja töötute hüvitiste kärpimine on tähtis osa ka valitsusliidu plaanitavast eelarvekärpest, sest sel moel loodetakse kokku hoida ligi miljard krooni.

Töölepinguseaduse muutmiseks ja töötute hüvitiste kärpimiseks tuleb valitsusel vastavate eelnõudega minna 101-liikmelise riigikogu ette. Reformierakonnal ja IRLil on kahepeale parlamendis 50 liiget. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles