Kohtla-Järve linnapea kohtuprotsess algab ülejärgmisel aastal

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Solovjov
Jevgeni Solovjov Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Viru maakohtus kolmapäeval toimunud eelistungil lepiti kokku, et kohus hakkab arutama kriminaalasja, kus peamisteks süüdistatavateks on Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov ning kohalik suurärimees Nikolai Ossipenko, alles 2015. aastal, kirjutas ajaleht Põhjarannik.

Kokkuleppe kohaselt algab protsess ületuleva aasta 12. jaanuaril, kestes 54 päeva kuni suveni. Kohtuvaidlused algavad sama aasta septembris, mis tähendab, et ka otsust pole selles viimaste aastate suurimas korruptsioonikriminaalasjas oodata enne 2015. aasta sügist.

Lisaks Solovjovile ning Ossipenkole on kriminaalasjas süüdistatavad endine linnapea, praegune linnapea nõunik Jüri Kollo, Kohtla-Järve ehitusfirma Värimal, selle juhatuse liige Vjatšeslav Safonov, Ossipenkole kuuluv ettevõte N&V ning selle tegevjuhid Irina Lobkova ja Vjatšeslav Stankevitš.

Süüdistused puudutavad Kohtla-Järve linna varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumist, ametiseisundi kuritarvitamist, konkurentsikuritegusid, hangete teostamisnõuete rikkumist ja seonduvate dokumentide vormistamist, aususe kohustuse rikkumist ning sellega seonduvaid muid kuritegusid.

Süüdistuse järgi esitas Kohtla-Järve linnale teenuseid osutanud ettevõtte N&V juhatuse liige Nikolai Ossipenko 2006. aasta septembrist kuni 2009. aasta augustini linnavalitsusele kinnitamiseks valeandmeid tehtud remondi-, hooldus- ja korrashoiutööde kohta. Aktides kajastati muu hulgas lepingu raames tehtud tööde objekte, sisu, mahtu, maksumust ja tegemise aega, mille linnapoolne kontroll aktsepteeris. Lisaks vormistati tagantjärele ümber tööde vastuvõtu- ja ülevaatusakte ning ettevõtte poolt Kohtla-Järve linnale esitatud eelarvet, et varjata ülemaksete ebaseaduslikkust.

2009. aastal viis Kohtla-Järve linnavalitsus eri tööde tegijate ja teenuste osutajate leidmiseks läbi hankemenetlusi ning hinnakonkursse, mille käigus kuritarvitas linnapea Solovjov süüdistuse järgi oma ametiseisundit, luues põhjendamatuid soodustingimusi tuttavatele ettevõtjatele, sealhulgas Värimalile ja N&V-le.

Samal aastal osutasid kolm ettevõtet Solovjovi palvel tema lähikondsetele varalise soodustusega teenuseid, sealhulgas ehitustöid, mille eest lõi Solovjov ettevõtetele soodsaid tingimusi, ilmneb kriminaalasjast.

Solovjov, kes vahetult pärast 2009. aasta sügisel toimunud kohalikke valimisi linnapeaks saades lühikeseks ajaks ka kinni peeti ja arestimajja paigutati, on algusest peale oma süüd eitanud ning eitab seda siiani, sama teevad ka ülejäänud kohtualused.

Kui alguses oli selles kriminaalasjas kokku üle 20 füüsilise ja juriidilise isiku, siis kohtusse saatmisel on neid alles jäänud kaheksa. Kask on varem öelnud, et iga isiku puhul lahendati küsimus individuaalselt, kellegi suhtes menetlus lõpetati vähese avaliku huvi tõttu, teistega jällegi sõlmiti kohtulik kokkulepe, kirjutas Põhjarannik.

Prokurör uuris pärast istungi lõppu Ossipenko advokaatidelt ka nende kaitsealuse tervisliku seisundi kohta, mispeale kehitasid nad õlgu ja ütlesid, et see on stabiilne. «Mis tähendab, et halb,» lisas vandeadvokaat Monika Mägi. Nikolai Ossipenkol diagnoositi möödunud nädalal kahepoolne kopsupõletik ning arstid viisid ta kunstlikku koomasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles